Μπάρνα ντα Σιένα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπάρνα ντα Σιένα
Γέννηση14ος αιώνας
Σιένα
Θάνατος1380
Αιτία θανάτουπτώση από ύψος
Συνθήκες θανάτουθανατηφόρο δυστύχημα
Χώρα πολιτογράφησηςRepublic of Siena
Ιδιότηταζωγράφος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
«Christ Bearing the Cross, with a Dominican Friar», τέμπερα σε πάνελ, 1330-1350, Συλλογή Frick

Ο Μπάρνα ντα Σιένα (Barna da Siena, επίσης γνωστός ως Berna di Siena), θεωρήθηκε ζωγράφος της Σιένα που δραστηριοποιήθηκε από περίπου το 1330 έως το 1350.

Ο ζωγράφος αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Λορέντσο Γκιμπέρτι στο βιβλίο του I Commentarii (μέσα του 15ου αιώνα) ως ζωγράφος της Σιένα που ζωγράφισε διάφορα έργα στην Τοσκάνη, συμπεριλαμβανομένων πολλών ιστοριών από την Παλαιά Διαθήκη στο Σαν Τζιμινιάνο. Ο Τζόρτζο Βαζάρι αναφέρθηκε στην πρώτη έκδοση του Vite του (1550) στον Σιενέζο ζωγράφο «Berna», ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τοιχογραφίες σκηνών της Παλαιάς Διαθήκης στην εκκλησία Collegiata di San Gimignano. Στη δεύτερη έκδοση του Vite (1568) ο Βαζάρι συνέδεσε τον καλλιτέχνη μόνο με τις σκηνές της Καινής Διαθήκης σε αυτήν την εκκλησία, χρονολογώντας τους στο τέλος της ζωής του Μπάρνα, προφανώς το 1381.

Λόγω των μεγάλων διαφορών στο ύφος και την ποιότητα στους πίνακες της Καινής Διαθήκης στο Σαν Τζιμινιάνο, πιστεύεται ότι ήταν έργο τριών ή τεσσάρων διαφορετικών ζωγράφων. Πιστεύεται επίσης ότι η χρονολόγηση του Βαζάρι για τις σκηνές της Καινής Διαθήκης ήταν λανθασμένη καθώς για υφολογικούς λόγους έπρεπε να χρονολογούνται από την περίοδο 1330-1340. Λόγω αυτών των προβλημάτων με την ταυτοποίηση του καλλιτέχνη, η πλειοψηφία των μελετητών πιστεύουν σήμερα ότι το «Barna» είναι ιστορική μυθοπλασία. Αυτό το συμπέρασμα έχει δημιουργήσει διάφορες θεωρίες σχετικά με τη συγγραφή των τοιχογραφιών του Σαν Τζιμινιάνο. Η άποψη είναι ότι οι τοιχογραφίες στην Collegiata και άλλοι πίνακες ζωγραφικής που αποδίδονται στον καλλιτέχνη συνδέονται στενά με το έργο των οπαδών του Σιμόνε Μαρτίνι και του κύκλου του Λίππο Μέμμι (Lippo Memmi). [1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω έλλειψης υπογεγραμμένων έργων, ο Μπάρνα έχει αναγνωριστεί ως ο «Δάσκαλος του Collegiata di San Gimignano». Πιστεύεται ότι ο μαθητής του Τζοβάννι ντ' Ασιάνο (Giovanni d'Asciano) τον βοήθησε στις τοιχογραφίες και ολοκλήρωσε τα υπόλοιπα τμήματα αφού ο Μπάρνα φέρεται να έπεσε από ένα ικρίωμα και απεβίωσε, πιθανόν σε νεαρή ηλικία. Προτείνεται, με βάση τα έργα του βιογράφου Τζόρτζο Βαζάρι, ότι ο Δάσκαλος που εργάστηκε στην Collegiata di San Gimignano ονομαζόταν Μπερνάρντο Μπερτίνι (Bernardo Bertini). Ο Μπερνάρντο συνελήφθη αιχμάλωτος το 1335 κατά τη διάρκεια μιας αψιμαχίας με τους Λυκανούς. Αργότερα πήγε στη Σιένα και σπούδασε στο εργαστήριο του Σιμόνε Μαρτίνι. Τα έγγραφα δείχνουν ότι το 1355 απουσίαζε από τη Σιένα ή ήταν νεκρός. [2] Αυτό υποστηρίζει την ιδέα ότι ο Μπάρνα, ο Δάσκαλος του Σαν Τζιμινιάνο, πέθανε αρκετά νέος, κάπου γύρω στο 1360. Όταν συνελήφθη το 1335, σημειώθηκε ότι ήταν απλώς παιδί. Εάν γεννήθηκε λίγο πριν από το 1320 και πέθανε κάπου πριν από το 1360, τότε δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος από σαράντα πριν από το θάνατό του.

Το ύφος του έργου του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και δεν είναι σίγουρα γνωστα πολλά στοιχεία για τη ζωή του Μπάρνα, το έργο του είναι ιδιαίτερα διακριτό. Είναι γνωστός για τις δραματικά εκφραστικές του μορφές και χρησιμοποιεί μια πιο προσεγγιστική σύνθεση από τους προκατόχους του. Η εκδοχή του της "Ανάστασης του Λαζάρου", [3] για παράδειγμα, εμφανίζει πολύ λιγότερες μορφές από την έκδοση του Ντούτσιο και υπάρχει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στα συναισθήματα και τις ενέργειες κάθε μορφής. Οι εκφράσεις τους είναι πολύ πιο δραματικές και υπάρχει μια αίσθηση ανθρωπιάς, που δεν εμφανίζεται στο έργο των Σιενέζων ζωγράφων πριν από αυτόν. Ο Μπάρνα αγνοεί φαινομενικά τον γοτθικό ρυθμό που αποτυπώνεται από τον Μαρτίνι και τους μαθητές του. [4] Αντ 'αυτού, οι μορφές του έχουν μια αίσθηση όγκου και συναισθηματισμού, που θυμίζει τον Λορεντσέττι και άλλους ζωγράφους της Φλωρεντίας, ενισχύοντας περαιτέρω τον ισχυρισμό ότι ο Μπάρνα δεν ήταν τέκνο της Σιένα, αλλά πιθανότατα καταγόταν από τη Φλωρεντία.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. H. B. J. Maginnis. " Barna." Grove Art Online. Oxford Art Online. Oxford University Press. Web. 25 Feb. 2016
  2. Faison, S. L. Jr (Dec 1932). «Barna and Bartolo di Fredi». The Art Bulletin 14 (4): 285–315. doi:10.1080/00043079.1932.11408618. https://archive.org/details/sim_art-bulletin_1932-12_14_4/page/285. 
  3. Sullivan, Ruth Wilkins (Sep 1988). «Duccio's Raising of Lazarus Reexamined». The Art Bulletin 70 (3): 374–387. doi:10.1080/00043079.1988.10788578. 
  4. Pope-Hennessy, John (Feb 1946). «Barna, the Pseudo-Barna and Giovanni d'Asciano». The Burlington Magazine for Connoisseurs 88 (515): 34–37. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cecchi, Emilio: Sienese Painters of the Trecento, Λονδίνο, F. Warne, 1931.
  • Ghiberti, Lorenzo: Lorenzo Ghiberti, I commentarii, Biblioteca nazionale centrale di Firenze, Firenze, Giunti, 1998
  • Vasari, Giorgio: Le Vite delle più eccellenti pittori, scultori, ed architettori, πολλές εκδόσεις και μεταφράσεις.

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Barna da Siena στο Wikimedia Commons