Μοχάμετ Αμπντελαζίζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μοχάμετ Αμπντελαζίζ
Mohamed Abdelaziz, 2005.jpg
Γέννηση
Smara
Θάνατος
Υπηκοότητα Δυτική Σαχάρα
Ιδιότητα πολιτικός
Πολιτικό κόμμα Μέτωπο Πολισάριο
Αξίωμα President of the Sahrawi Arab Democratic Republic
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Ο Μοχάμετ Αμπντελαζίζ (Mohamed Abdelaziz) είναι πρόεδρος της Αραβικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Σαχάρας από τις 30 Αυγούστου του 1976. Είναι επίσης Γενικός Γραμματέας του Μετώπου των ανταρτών Πολισάριο. Ομιλεί γαλλικά, αραβικά και ισπανικά. Ζει εξόριστος σε στρατόπεδα προσφύγων στην επαρχία Τιντούφ, στη δυτική Αλγερία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Μαρακές του Μαρόκου, στις 17 Αυγούστου του 1947.[1] Κατάγεται από οικογένεια Βεδουίνων της Σαχάρας από το ανατολικό υποφύλο Ρεγκουιμπάτ. Στη δεκαετία του 1970 φοίτησε σε πανεπιστήμια στο Μαρόκο και έγινε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Μετώπου Πολισάριο, ενός κινήματος που ξεκίνησε ένοπλο αγώνα κατά της Ισπανίας (αποικιοκρατικής δύναμης τότε), με στόχο την ανεξαρτησία, το 1973.

Από το 1976 είναι ΓΓ του κινήματος, αντικαθιστώντας το Μαχφούντ Αλί Μπέιμπα, ο οποίος είχε αναλάβει προσωρινός Γενικός Γραμματέας μετά την εκτέλεση του Ελ-Ουαλί Μουσταφά Σαγιέντ στη Μαυριτανία. Από την ίδια περίοδο είναι πρόεδρος της Αραβικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Σαχάρας (SADR) και είχε ενεργό συμμετοχή στη σύνταξη του Συντάγματος της Δυτικής Σαχάρας.

Σύμφωνα με πρώην μέλη του κινήματος Πολισάριο, ο Αμπντελαζίζ "επιλέχθηκε" από την Αλγερία ως αρχηγός της οργάνωσης αν και δεν ανήκε στο στενό κύκλο των ιδρυτών της και και πάντοτε θεωρούσε εαυτόν έναν από τους ανθρώπους της.[2]

Πολιτικό προφίλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θεωρείται κοσμικός εθνικιστής[3] και επέδειξε μετριοπάθεια, αποδεχόμενος και υποστηρίζοντας το σχέδιο Μπέικερ του ΟΗΕ το 2003. Υπό την ηγεσία του, το Μέτωπο Πολισάριο εγκατέλειψε τον αραβικό εθνικιστικό προσανατολισμό του και οργανώθηκε στη γραμμή μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης σε πολυκομματισμό και στην οικονομία της αγοράς. Επιδιώκει την υποστήριξη από τις χώρες της Δύσης, ιδίως από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, με ελάχιστη επιτυχία ως τώρα.

Έχει δεχτεί επικρίσεις από το κίνημά του επειδή επιμένει στη διπλωματική οδό και εγκατέλειψε τον ένοπλο αγώνα εναντίον του Μαρόκου. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι ο Αμπντελαζίζ δεν μπορεί να διατάξει την επιστροφή σε πολεμικές επιχειρήσεις χωρίς έγκριση από την Αλγερία.

Ο πατέρας του, που ζει στο Μαρόκο, έχει δηλώσει "περήφανος που είναι Μαροκινός" και εξέφρασε την επιθυμία να τον επισκεφθεί κάποτε ο γιος του στο Μαρόκο.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Mohamed Abdelaziz της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).