Μουχρίτσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η μουχρίτσα

Η μουχρίτσα είναι είδος ετήσιου άγριου γρασιδιού που θεωρείται παγκοσμίως ένα από τα χειρότερα ζιζάνια καλλιεργειών. Έχει βρεθεί ότι μειώνει τη συγκέντρωση του διαθέσιμου αζώτου στο χώμα κατά 80% και αποτελεί ξενιστή για πλήθος ιώσεων. Επίσης, λόγω του υψηλού ποσοστού νιτρικών που συσσωρεύει, είναι δυνατό να προκαλέσει δηλητηρίαση σε κοπάδια ζώων.

Η αναπαραγωγή της γίνεται με σπόρο και βρίσκεται τόσο στον αγρό όσο και στα αναχώματά του. Η μουχρίτσα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξοντωθεί, καθώς παράγει μεγάλο αριθμό σπόρων που διασπείρονται πολύ εύκολα και διατηρούν τη βλαστική τους ικανότητα μέχρι 13 χρόνια, ανταγωνίζονται πολύ έντονα τα φυτά του ρυζιού λόγω ταχύτερης ανάπτυξης και μεγαλύτερου ύψους, και, τέλος, έχουν αναπτύξει τύπους ανθεκτικούς στα ζιζανιοκτόνα.[1]

Βοτανικά η μουχρίτσα ανήκει στο γένος Echinochloa (οικογένεια Graminae). Στην Ελλάδα έχει διαπιστωθεί η παρουσία τριών βοτανικών ειδών μουχρίτσας:

  • Echinochloa crus-galli. Απαντάται κυρίως σε ποτιστικές καλλιέργειες (αραβόσιτος, βαμβάκι) και καλλιέργειες ρυζιού στα αναχώματα.
  • Echinochloa oryzoides. Απαντάται κυρίως σε μονοκαλλιέργειες ρυζιού.
  • Echinochloa phyllopogon. Απαντάται κυρίως σε μονοκαλλιέργειες ρυζιού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]