Μουσείο Χόρνιμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Το Μουσείο Χόρνιμαν, Λονδίνο.

Το Μουσείο Χόρνιμαν (Horniman Museum) βρίσκεται στην περιοχή Φόρεστ Χιλ (Forest Hill), οδός Λόντον Ρόουντ αριθ. 100, στο Νότιο Λονδίνο. Εγκαινιάστηκε το 1901, σε σχέδια του Άγγλου αρχιτέκτονα Τσαρλς Χάρισον Τάουνσεντ (Charles Harrison Townsend, 1851 – 1928) σε αρχιτεκτονικό βικτωριανό ρυθμό «Αρτς εντ Κραφτς» (Arts and Crafts). Το υπέροχο μωσαϊκό στην πρόσοψη παρουσιάζει την «Πορεία της Ανθρώπινης Ζωής».

Το Μουσείο Χόρνιμαν ιδρύθηκε από τον έμπορο τσαγιού και συλλέκτη έργων τέχνης της βικτωριανής εποχής Φρέντερικ Τζων Χόρνιμαν (Frederick John Horniman, 1835 – 1906), για να στεγάσει τα συλλεκτικά αντικείμενα που είχε συγκεντρώσει στα ταξίδια του. Περιέχει τις συλλογές του ιδρυτή του στους τομείς της ανθρωπολογίας, φυσικής ιστορίας και μουσικών οργάνων. Το 1911 προστέθηκε στα δυτικά μια νέα πτέρυγα, για να στεγάσει μια αίθουσα διαλέξεων και τη βιβλιοθήκη, δωρεά του γιου του Έμσλι Χόρνιμαν (Emslie Horniman), που τη σχεδίασε και πάλι ο Τάουνσεντ. Το 1999, το μουσείο διέκοψε τη λειτουργία του, προκειμένου να αναπαλαιωθεί και επαναλειτούργησε στις 14 Ιουνίου 2002.

Το Μουσείο Χόρνιμαν έχει τρεις κύριες συλλογές - ανθρωπολογίας, φυσικής ιστορίας και μουσικών οργάνων – με συνολικό αριθμό 350.000 αντικειμένων. Οι συλλογές ανθρωπολογίας διακρίνονται στη συλλογή της εθνογραφίας με 80.000 αντικείμενα και στη συλλογή αρχαιολογίας με 10.000 αντικείμενα. Οι συλλογές της φυσικής ιστορίας αριθμούν 25.000 αντικείμενα, ενώ η συλλογή των μουσικών οργάνων ανέρχεται σε 7.000 κομμάτια. Από τα πιο αξιόλογα εκθέματα του μουσείου είναι τα ταριχευμένα ζώα. Διαθέτει επίσης ένα εντυπωσιακό ενυδρείο και μια έκθεση αφιερωμένη στο τσάι.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «ΛΟΝΔΙΝΟ» (Οδηγοί του Κόσμου), σελ. 246: «Μουσείο Χόρνιμαν», Εκδόσεις Καθημερινή/Dorling Kindersley Ltd (ελληνική έκδοση), Αθήνα, 1998.
  • Ιστοσελίδα της αγγλόγλωσσης Βικιπαίδειας, Horniman Museum.
  • www.horniman.ac.uk