Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας του Σαιν-Μπριέκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας του Σαιν-Μπριέκ
Saint-Brieuc - Musée d'art et d'histoire 02.jpg
Συντεταγμένες48°30′45″N 2°45′43″W / 48.512422°N 2.761897°W / 48.512422; -2.761897
Συλλογέςτέχνη, ιστορία, εθνογραφία

Το μουσείο τέχνης και ιστορίας του Saint-Brieuc είναι ένα μουσείο με την ένδειξη "Musée de France" αφιερωμένο στην τέχνη, τις λαϊκές παραδόσεις και την αρχαιολογία της περιοχής του Saint-Brieuc. Η μόνιμη συλλογή είναι εγκατεστημένη στο σημερινό κτίριο από το 1983 ενώ το κτίριο των περιοδικών εκθέσεων λειτουργεί απο το 1986.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μουσείο του Saint-Brieuc δημιουργήθηκε μετά τη γαλλική επανάσταση. Οι συλλογές του, που προσανατολίζονται προς τις καλές Τέχνες, εμπλουτίστηκαν με συλλογές φυσικής ιστορίας κατα τον 19ο αιώνα. Το μουσείο μεταφέρθηκε πολλές φορές (δημαρχείο, το κτίριο της τρέχουσας δημοτικής βιβλιοθήκης, Pavillon de Bellescize, κ. λπ.).

Το 1960 ήταν η δεκαετία κατα την οποία οι λαϊκές τέχνες και παραδόσεις έγιναν το κεντρικό θέμα των συλλογών του μουσείου, το οποίο συνεχίζει να διατηρείται ακόμη και σήμερα για τη μόνιμη συλλογή του.Ο René-Yves Creston ανέλαβε τη διεύθυνση του μουσείου το 1961 και η σύζυγός του συνέχισε τη δουλειά του μετά το θάνατό του.

Μετά από μια μακρά περίοδο παύσης, το «νέο» μουσείο ανοίγει τις πόρτες του το 1983 (περίπτερο προσωρινών εκθέσεων) και το 1986 (μόνιμη γκαλερί) εγκατεστημένο πλέον στο κτήριο της (σταθερό και διοικητικό κτίριο) πρώην χωροφυλακής του δέκατου ένατου αιώνα.

Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα εκθέματα της μόνιμης συλλογής του μουσείου αφορούν την ιστορία του Côtes-d'armor, ουσιαστικά, κατα τον 19ο αιώνα. Διάφορα θέματα εκπροσωπούνται : η υποθαλάσσια κληρονομιά (η υποβρύχια αρχαιολογία, η ναυσιπλοΐα και η αλιεία στη Newfoundland και την Ισλανδία), η γεωργία (ξέφωτα, καλλιέργεια άγριων εκτάσεων...), η κλωστοϋφαντουργία (όλοι οι αργαλείοι από το εργαστήριο Léauté Planeix στο Uzel, κοστούμια από την βρετάνη...), η πολιτιστική κληρονομιά και οι τέχνες (αγγειοπλάστες, υποδηματοποιοί...), καθώς και εκθέματα που σχετίζονται με την κοινωνία και την θρησκεία (γέννηση του τουρισμού, τα συγχωροχάρτια, τα μικρά αντικείμενα λατρείας...) και τα έπιπλα.

Όσον αφορά τις τέχνες, το μουσείο διαθέτει σχέδια των Ματουρέν Méheut και René-Yves Creston, καθώς και έργα ζωγραφικής εμπνευσμένα από τη βρετάνη, όπως αυτά του Alfred Guillou, Xavier de  Langlais και ούτω καθεξής. Το συνολικό φωτογραφικό υλικό του φωτογράφου Lucien Bailly περιλαμβάνει περίπου 10.000 εκτυπωμένες φωτογραφίες και αρνητικά[1].

Οι προσωρινές εκθέσεις φιλοξενούν σύγχρονους καλλιτέχνες και οπτικοακουστικές παρουσιάσεις.

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Empty citation (βοήθεια) 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Pascal Aumasson, D'une Bretagne à l'autre : 250 œuvres et objets qui font l'histoire des pays de la baie de Saint-Brieuc au XIXe siècle, Musée d'art et d'histoire, 127 p. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]