Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μονζά Ροϊντεφό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μονζά Ροϊντεφό
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση1965, Τολιάρα
ΥπηκοότηταΜαδαγασκάρη
Πολιτικό κόμμαMadagascar for the Malagasy
Επάγγελμαπολιτικός
ΑξίωμαΠρωθυπουργός της Μαδαγασκάρης

Ο Μονζά Ροϊντεφό (Monja Roindefo Zafitsimilavo) είναι πολιτικός από τη Μαδαγασκάρη. Διορίστηκε στην πρωθυπουργία από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Αντρί Ραζοελίνα, στις 7 Φεβρουαρίου του 2009 και απολύθηκε από τον ίδιο στις 11 Οκτωβρίου 2009. Μετά την ανάληψη της εξουσίας από την αντιπολίτευση, το Μάρτιο του 2009, ανέλαβε και επίσημα πρωθυπουργός. Ανήκει στο κόμμα Αποφασισμένη Νεολαία της Μαδαγασκάρης.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1965 [1] και είναι γιος του Μονζά Ζαόνα, επίσης πολιτικού της Μαδαγασκάρης. Το 2006 διεκδίκησε το προεδρικό αξίωμα και ήρθε τελευταίος με μόλις 21 ψήφους στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 3 Δεκεμβρίου του 2006[2]. Ωστόσο, την περίοδο εκείνη είχε αναπτύξει επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα[3].

Πρωθυπουργός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 7 Φεβρουαρίου του 2009, ο Ραζοελίνα διόρισε σκιώδη πρωθυπουργό τον Ροϊντεφό, υπό προσωρινή αρχή. Την ίδια ημέρα περί τους 50 ανθρώπους σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς του στρατού, κατά τις ταραχές του 2009.[4] Ο Ροϊντεφό, ο οποίος κατηγόρησε για το "έγκλημα" της 7ης Φεβρουαρίου τον πρόεδρο Ραβαλομανάνα[5] ανακοίνωσε το διορισμό 4 υπουργών για την προσωρινή του κυβέρνηση και δήλωσε ότι οι υπόλοιποι θα διορίζονταν ως το τέλος της εβδομάδας[6] Ο Ραζοελίνα υποσχέθηκε τη συνέχιση του αγώνα σε διαδήλωση στις 17 Φεβρουαρίου και την ίδια ημέρα έγιναν καθιστικές διαμαρτυρίες από υποστηρικτές της αντιπολίτευσης κοντά σε σημαντικά υπουργεία. Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Άμυνας Ραναϊβονιαρίβο προσκάλεσε τον Ροϊντεφό σε συνομιλίες.[7] Στις 14 Μαρτίου του 2009, στον απόηχο της ανταρσίας το στρατού εναντίον του προέδρου Μαρκ Ραβαλομανάνα, ο ίδιος ο Ροϊντεφό ανακοίνωσε την ανατροπή του Ραβαλομανάνα και την ανάληψη της εξουσίας από τον Ραζοελίνα, με την εντολή να διεξαγάγει εκλογές εντός 24 μηνών[8].

Έπειτα από τη συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, απολύθηκε από τον πρόεδρο Ραζοελινά στις 10 Οκτωβρίου 2009 και νέος πρωθυπουργός διορίστηκε το πρόσωπο κοινής αποδοχής, Εζέν Μανγκαλαζά. Ο Ροϊντεφό προσέφυγε στο Συμβούλιο του Κράτους στις 12 Οκτωβρίου 2009, απαιτώντας την ακύρωση του διατάγματος με το οποίο διορίστηκε ο Μανγκαλαζά, ισχυριζόμενος ότι η διαδικασία παρουσίαζε σφάλματα και ότι οι ηγέτες των παρατάξεων χρειαζόταν να υπογράψουν τη συμφωνία με σκοπό την κύρωσή της. Στις 15 Οκτωβρίου η ισχύς του διατάγματος ανεστάλη από το Συμβούλιο ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα το τελευταίο αρνήθηκε να ακυρώσει το διορισμό στην τελεσίδική του απόφαση που εκδόθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2009.[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Countries Ma
  2. Εκλογές στη Μαδαγασκάρη - αναλυτικά αποτελέσματα εκλογών και δημοψηφισμάτων από την ανεξαρτησία της χώρας ως σήμερα
  3. Indian Newsletter Αρχειοθετήθηκε 2009-02-13 στο Wayback Machine., Monja Roindefo�s new firm in Madagascar, 3 Ιουνίου 2006.
  4. "Madagascar opposition chief vows to fight on", AFP, 8 Φεβρουαρίου 2009.
  5. VOA News, Madagascar Opposition Leader to Occupy Presidential Office Tuesday, 17 Μαρτίου 2009.
  6. "Madagascar rebel appoints 'ministers,' calls strike", AFP, 10 Φεβρουαρίου 2009.
  7. "Thousands stage sit-in in Madagascar capital", AFP, 17 Φεβρουαρίου 2009.
  8. Opposition seizes power in Madagascar[νεκρός σύνδεσμος], 14 Μαρτίου 2009.
  9. October 2009