Μονή Παναγίας Αμασγούς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μονή Παναγίας Αμασγούς
Χάρτης
Είδοςμοναστήρι
Γεωγραφικές συντεταγμένες34°47′58″N 32°54′31″E
ΧώραΚύπρος

Η Ιερά Μονή Παναγίας Αμασγούς ή Παναγία της Αμασγούς ή Παναγία η Αμασγού ή απλώς Μονή Αμασγού είναι παλαιό χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι της Κύπρου, στο έδαφος της Κοινότητας Μοναγρίου, στην Επαρχία Λεμεσού. Eίναι κτισμένο πάνω σε μικρό λόφο, κοντά στις όχθες του χειμάρρου Κούρη και απέχει περίπου 1,5 χιλιόμετρο νοτιοδυτικά του χωριού Μονάγρι.[1]

Από τα σωζόμενα πατριαρχικά έγγραφα που απευθύνονταν στη Μονή, καθώς και από τις τοιχογραφίες της, συμπεραίνεται ότι υπήρξε αξιόλογο θρησκευτικό κέντρο, που άκμασε κυρίως κατά τον 16ο και τον 17ο αιώνα. Οι τοιχογραφίες του καθολικού της είναι αξιόλογες, ιδίως εκείνες του Ιωάννου του Δαμασκηνού και του Κοσμά του υμνωδού. Ο δεύτερος παριστάνεται να κρατά ειλητάριο με την αρχή του κανόνα της Υπαπαντής «χέρσον αβυσσοτόκον». Επίσης, μια παλαιά φορητή εικόνα φέρει τη χρονολογία 1529 και αναφέρεται στον θάνατο κάποιου Κυριάκου, ο οποίος εικονίζεται σε μία γωνία της εικόνας.

Τον 18ο αιώνα η Μονή Αμασγού άρχισε να παρακμάζει, μετατράπηκε σε ενοριακή και τελικώς προσαρτήθηκε στη Μονή Αρχαγγέλου.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το λήμμα «Αμασγού μονή» στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 4, σελ. 669