Μονάδα Εκτέλεσης Εντολών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Στη μηχανική των υπολογιστών, η μονάδα εκτέλεσης των εντολών (ονομάζεται επίσης και λειτουργική μονάδα ή μονάδα λειτουργίας) αποτελεί μέρος της Κ.Μ.Ε ενός επεξεργαστή που εκτελεί τις διεργασίες και τους υπολογισμούς που απαιτούνται από το πρόγραμμα του υπολογιστή. Μπορεί να έχει την δική της αυτόνομη ακολουθιακή μονάδα ελέγχου (δεν πρέπει να συγχέεται με την μονάδα ελέγχου της Κ.Μ.Ε.), ορισμένους καταχωρητές, καθώς και άλλες εσωτερικές μονάδες, όπως μια υπο-ALU ή FPU, η κάποια μικρότερα πιο εξειδικευμένα στοιχεία.

Είναι κοινό στους σύγχρονους επεξεργαστές να έχουν πολλαπλές παράλληλες μονάδες εκτέλεσης, και γίνεται αναφορά σε αυτές ως μονοδιάστατοι ή πολυδιάστατοι σχεδιασμοί. Η απλούστερη διάταξη αποτελείται από μια μονάδα εκτέλεσης των εντολών, έναν διαχειριστή διαύλου έτσι ώστε να διαχειρίζεται τη μνήμη και από τη χρησιμοποίηση ενός αριθμού άλλων για να εκτελούνται υπολογισμοί. Στους σύγχρονους επεξεργαστές, οι μονάδες εκτέλεσης των εντολών υλοποιούν τους υπολογισμούς τους με τη μέθοδο της διοχέτευσης.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Execution unit της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).