Μοίρα (ναυτική)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η 2η Πολεμική Μοίρα του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Από τα αριστερά προς τα δεξιά διακρίνονται τα πλοία King George V, Thunderer, Monarch και Conqueror.

Ναυτική μοίρα ονομάζεται ομάδα πολεμικών πλοίων της αυτής κατηγορίας που συμπλέουν σε στολοδρομία. Το αντίστοιχο στην αγγλική γλώσσα «Ντιβίζιον» ή «Squadron».

Γενικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνήθως κάθε ναυτική μοίρα αποτελείται από 4 πλοία και κατά το μάλλον δυνατόν του αυτού τύπου πλοίων που διοικείται από ανώτερο ή ανώτατο αξιωματικό Πλοίαρχο ή αρχιπλοίαρχο, ή Υποναύαρχο, που επιβαίνει της μοιραρχίδας, του πλοίου έδρας του ναυτικού μοιράρχου και επί του κυρίου ιστού του οποίου φέρεται το ειδικό διακριτικό σήμα.

Δύο ή περισσότερες μοίρες συγκροτούν στόλο, ενώ κάθε μοίρα υποδιαιρείται σε δύο «υπομοίρες».

Διάκριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλαιότερα οι ναυτικές μοίρες διακρίνονται σε τρεις βασικές κατηγορίες τις:

  1. Τακτικές: λέγονται εκείνες με τις οποίες συγκροτείται μόνιμα ένας στόλος
  2. Έκτακτες: λέγονται εκείνες που σχηματίζονται κατά τις πολεμικές περιόδους, κυρίως για κάλυψη έκτακτης ανάγκης με επαύξηση της δύναμης ενός στόλου και
  3. Ανεξάρτητες: λέγονται εκείνες που δεν υπάγονται σε στόλο και κινούνται για κάλυψη περιορισμένων αναγκών, π.χ. περιπολίες, αναγνωρίσεις, νηοψίες, ή κάλυψη ειδικών αποστολών. Τέτοιες μπορεί να υπάρχουν επίσης μόνιμες και έκτακτες.

Πολλές φορές η λέξη Μοίρα χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται εσφαλμένα αντί των όρων στόλος ή «ομάδα» ή «δύναμη» οι οποίες όμως υποδηλώνουν συγκρότηση πλοίων πολλών κατηγοριών που τελούν υπό διοίκηση ενός αρχηγού συγκεκριμένης αποστολής. Τέτοια λανθασμένη χρήση ήταν η παλαιότερη έκφραση "μοίρα γυμνασίων".

Σύγχρονοι όροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό χρησιμοποιείται ευρύτατα και ο όρος "στολίσκος" για σκάφη της αυτής κατηγορίας π.χ. Πυραυλακάτων, τορπιλακάτων, ναρκαλιευτικών κλπ. ή Διοίκηση Μοίρας π.χ. Αντιτορπιλικών, (ΔΜΑ/1, ΔΜΑ/2, ΔΜΑ/3 κλπ), ή των ταχυπλόων σκαφών π.χ. Σ(τολίσκος) ΤΑ(χυπλόων) Σ(καφών) ΣΤΑΣ/1, ΣΤΑΣ/2 κλπ.