Μνημείο του πεσόντος αστροναύτη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Μνημείο του Πεσόντος Αστροναύτη. Έργο του Paul Van Hoeydoncks που βρίσκεται στη Σελήνη.

Το Μνημείο του Πεσόντος Αστροναύτη ή Fallen Astronaut, όπως είναι η ονομασία του στα αγγλικά, βρίσκεται στη Σελήνη και αποτελείται από ένα μικρό άγαλμα μεγέθους 8,5 εκατοστών σε μορφή αστροναύτη, συνοδευόμενο από μία μεταλλική πλάκα που φέρει τα ονόματα των μέχρι τότε αστροναυτών που σκοτώθηκαν σε κάποια αποστολή.

Ιστορικό και περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μνημείο είναι έργο τέχνης του Βέλγου καλλιτέχνη Paul Van Hoeydonck και κατασκευάστηκε προς τιμή και μνήμη των αστροναυτών και κοσμοναυτών που έχασαν την ζωή τους σε κάποια διαστημική αποστολή. Προϋπόθεση ήταν το αγαλματάκι να πληροί τις προδιαγραφές για τη μεταφορά και παραμονή του στη Σελήνη. Θα έπρεπε να έχει μικρή μάζα και να αντέχει στις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην επιφάνεια της Σελήνης. Επίσης το μνημείο δεν έπρεπε να έχει τα χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου φύλου ή εθνικής καταγωγής.

Το μνημείο μεταφέρθηκε στον προορισμό του από τη διαστημική αποστολή Απόλλων 15 και τοποθετήθηκε στην επιφάνεια της Σελήνης από τους αστροναύτες Ντέιβιντ Σκοτ (Dave Scott) και Τζέιμς Ίρβιν (James Benson Irwin) την 1η Αυγούστου 1971. Η συνοδευτική πλάκα φέρει τα ονόματα οκτώ Αμερικανών αστροναυτών και έξι Σοβιετικών κοσμοναυτών:

Αντίγραφο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Απρίλιο του 1972 ο ίδιος καλλιτέχνης κατασκεύασε και ένα αντίγραφο για το μουσείο της NASA, όπου και εκτίθεται.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]