Μιχαήλ της Βουλγαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μιχαήλ της Βουλγαρίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9ος αιώνας[1]
Μεγάλη Πρεσλάβα
Θάνατος931
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΣυμεών Α΄ της Βουλγαρίας[2]
ΑδέλφιαΠέτρος Α΄ της Βουλγαρίας

Ο Μιχαήλ, Εκκλησιαστικά Σλαβονικά: Михаилъ, Βουλγαρικά: Михаил (γενν. πριν το 900) από τον Οίκο του Κρούμου ήταν πρίγκιπας διάδοχος της Βουλγαρίας. Αν και έγινε μοναχός, διεκδίκησε τον θρόνο της Βουλγαρίας.

Ο Συμεών Α΄ της Βουλγαρίας, πατέρας του Μιχαήλ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Συμεών Α΄ της Βουλγαρίας και της πρώτης συζύγου του.

Ο πατέρας του ωστόσο προτίμησε να ορίσει διάδοχο τον νεότερο γιο του Πέτρο Α΄ για τον θρόνο, πιθανόν διότι ο Πέτρος γεννήθηκε από τη δεύτερη (και τελευταία) σύζυγό του και ο Μιχαήλ επρόκειτο να αναλάβει μοναστικούς όρκους και να γίνει μοναχός. Όμως ένοιθε παραμελημένος και ήθελε να αναλάβει τον θρόνο με τη βία.

Όταν ο Πέτρος Α΄ στέφθηκε τσάρος το 927, ο πρίγκιπας κατόρθωσε να δραπετεύσει από το μοναστήρι και να καταλάβει ένα φρούριο στην περιοχή της Μακεδονίας, όπου δήλωσε ανοικτά τους σκοπούς του. Αρχικά ο Μιχαήλ είχε κάποια επιτυχία, καθώς πολλοί Βούλγαροι ακολούθησαν την εξέγερση και τον ενίσχυσαν, όμως το αδόκητο τέλος του χάλασε τα σχέδια των υποστηρικτών του και τους έκανε να διαφύγουν από τη Βουλγαρία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2018.
  2. 2,0 2,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Павлов, Пламен. "Братята на цар Петър и техните заговори". Бунтари и авантюристи в средновековна България (in Bulgarian). Абагар. ISBN 954-427-423-5.