Μιχαήλ Παλαιολόγος (γιος Ανδρόνικου Γ΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μιχαήλ Παλαιολόγος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1331
Θάνατος14ος αιώνας[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Οικογένεια
ΓονείςΑνδρόνικος Γ΄ Παλαιολόγος και Άννα της Σαβοΐας
ΑδέλφιαΙωάννης Ε΄ Παλαιολόγος
Μαρία-Ειρήνη Παλαιολογίνα
Ειρήνη Παλαιολογίνα
Μαρία Παλαιολογίνα της Λέσβου
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΔεσπότης

Ο Μιχαήλ Παλαιολόγος (γενν. 1337) ήταν γιος του Ανδρόνικου Γ΄ Αυτοκράτορα των Ρωμαίων. Είχε τον τίτλο του πορφυρογέννητου και του δεσπότη.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δεύτερος γιος του Ανδρόνικου Γ΄ και της δεύτερης συζύγου του Ιωάννας (Άννας) της Σαβοΐας. Όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του ήταν Αυτοκράτορας, έτσι ονομάστηκε πορφυρογέννητος. Ο Ανδρόνικος Γ΄ του απένειμε τον τίτλο του δεσπότη. Το 1341 απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε ο μεγαλύτερος αδελφός του Ιωάννης Ε΄ Παλαιολόγος. Όταν ο νέος Αυτοκράτορας θέλησε να απομακρύνει τον φιλόδοξο κηδεμόνα του Ιωάννη ΣΤ΄ Καντακουζηνό, προκλήθηκε η διαμάχη των ετών 1352-57. Τότε ο Ιωάννης Ε΄ έστειλε τον Μιχαήλ στον Στέφανo-Ουρός Δ΄ Δουσάν της Σερβίας ως εγγύηση συμμαχίας. Μετά από αυτό δεν τον αναφέρουν οι πηγές.[2][3]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Rodolphe Guilland, R"echerches sur l'histoire administrative de l'Empire byzantin: Le despote, δεσπότης" στο Revue des études byzantines, τόμος 17, σελ. 52–89.
  • Trapp, Erich; Beyer, Hans-Veit; Kaplaneres, Sokrates; Leontiadis, Ioannis (1989). «Παλαιολόγος, Μιχαήλ» (στα γερμανικά). Prosopographisches Lexikon der Palaiologenzeit. 9. Βιέννη: Verlag der Österreichischen Akademie der Wissenschaften. ISBN 3-7001-3003-1. 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 27  Νοεμβρίου 2018.
  2. Guilland (1959), p. 62
  3. PLP 21521
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Michael Palaiologos (son of Andronikos III) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).