Μιχαήλ Παλαιολόγος (γιος Ανδρόνικου Γ΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μιχαήλ Παλαιολόγος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1331
Θάνατος14ος αιώνας[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΑνδρόνικος Γ΄ Παλαιολόγος και Άννα της Σαβοΐας
ΑδέλφιαΙωάννης Ε΄ Παλαιολόγος
Μαρία-Ειρήνη Παλαιολογίνα
Ειρήνη Παλαιολογίνα
Μαρία Παλαιολογίνα της Λέσβου
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδεσπότης

Ο Μιχαήλ Παλαιολόγος (γενν. 1337) ήταν γιος του Ανδρόνικου Γ΄ Αυτοκράτορα των Ρωμαίων. Είχε τον τίτλο του πορφυρογέννητου και του δεσπότη.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δεύτερος γιος του Ανδρόνικου Γ΄ και της δεύτερης συζύγου του Ιωάννας (Άννας) της Σαβοΐας. Όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του ήταν Αυτοκράτορας, έτσι ονομάστηκε πορφυρογέννητος. Ο Ανδρόνικος Γ΄ του απένειμε τον τίτλο του δεσπότη. Το 1341 απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε ο μεγαλύτερος αδελφός του Ιωάννης Ε΄ Παλαιολόγος. Όταν ο νέος Αυτοκράτορας θέλησε να απομακρύνει τον φιλόδοξο κηδεμόνα του Ιωάννη ΣΤ΄ Καντακουζηνό, προκλήθηκε η διαμάχη των ετών 1352-57. Τότε ο Ιωάννης Ε΄ έστειλε τον Μιχαήλ στον Στέφανo-Ουρός Δ΄ Δουσάν της Σερβίας ως εγγύηση συμμαχίας. Μετά από αυτό δεν τον αναφέρουν οι πηγές.[2][3]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Rodolphe Guilland, R"echerches sur l'histoire administrative de l'Empire byzantin: Le despote, δεσπότης" στο Revue des études byzantines, τόμος 17, σελ. 52–89.
  • Trapp, Erich; Beyer, Hans-Veit; Kaplaneres, Sokrates; Leontiadis, Ioannis (1989). «Παλαιολόγος, Μιχαήλ» (στα γερμανικά). Prosopographisches Lexikon der Palaiologenzeit. 9. Βιέννη: Verlag der Österreichischen Akademie der Wissenschaften. ISBN 3-7001-3003-1. 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 27  Νοεμβρίου 2018.
  2. Guilland (1959), p. 62
  3. PLP 21521
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Michael Palaiologos (son of Andronikos III) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).