Μιχαήλ Αποκάπης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μιχαήλ Αποκάπης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10ος αιώνας
Θάνατος11ος αιώνας
Έδεσσα
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακυβερνητικός αξιωματούχος
στρατιωτικός[1]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΔουξ

Ο Μιχαήλ Αποκάπης (Abu K’ab) (πέθανε πριν το 1059[2]) ήταν Βυζαντινός δουξ που καταγόταν από Μελχίτικη οικογένεια Αρμενίων. Η οικογένεια του μετακόμισε από το Tayq της Ιβηρίας, όπου είχε στην κατοχή της μεγάλες εκτάσεις. Κατείχε τους τίτλους του δουξ, προέδρου, πρωτονωβελίσσιμου, και του σεβαστού[3] και βεστάρχη[4].

Ο Μιχαήλ υπό τον Ρωμανό Γ΄ Αργυρό ανέβηκε σε σημαντικά στρατιωτικά αξιώματα και από το 1038 ήταν διοικητής στην Συριακή Έδεσσα[3] , και διοικητής της Βαασπρακανίας την ίδια εποχή, άγνωστο αν ήταν πριν ή μετά της Έδεσσα[4]. Για την θητεία του ως δουξ η πληροφορία δίνεται από τον Ματθαίο Εδέσσης ενώ σύγχρονοι μελετητές την αμφισβητούν πιστεύοντας ότι ήταν κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας δουξ[3],

Η πιο σημαντική πηγή για τον Μιχαήλ είναι o Ματθαίος Εδέσσης, η οικογένεια αναφέρεται στη διαθήκη του γαιοκτήμονα Ευστάθιου Βοΐλα από την Καππαδοκία, που αργότερα αναφέρετε ότι εγκαταστάθηκαν στην Θέμα Ιβηρίας.

Ήταν παντρεμένος με μία γεωργιανή και είχε δύο γιους.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.
  2. Λεβενιώτης, σελ 522
  3. 3,0 3,1 3,2 Λεβενιώτης, σελ 525
  4. 4,0 4,1 Λεβενιώτης, σελ 494

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Michael Apokapes της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).