Μιξίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μιξίτης
Μιξίτης. Προέλευση: Λαύριο, Ελλάδα
Γενικά
ΚατηγορίαΦωσφορικά (αρσενικικά). Ομάδα μιξίτη
Χημικός τύποςBiCu6(AsO4)3(OH)6 . 3H2O
Ορυκτολογικά χαρακτηριστικά
Πυκνότητα3,9 - 4 gr/cm3
ΧρώμαΓαλαζοπράσινο έως σμαραγδοπράσινο, ανοικτοπράσινο, λευκό, άχρουν
Σύστημα κρυστάλλωσηςΕξαγωνικό
ΚρύσταλλοιΒελονοειδείς επιμηκυσμένοι κατά [0001]
ΥφήΑκτινωτή ινώδης
ΔιδυμίαΔεν αναφέρεται
Σκληρότητα3 - 4
ΣχισμόςΔεν παρατηρείται
ΘραύσηΙνώδης
ΛάμψηΥαλώδης έως μαργαριτώδης
Γραμμή κόνεωςΑνοικτοπράσινη
ΠλεοχρωισμόςΟ=άχρους Ε=έντονο πράσινο
ΔιαφάνειαΔιαφανής έως ημιδιαφανής

Ο μιξίτης (αγγλ. mixite) είναι αρσενικικό ένυδρο ορυκτό του βισμουθίου και του χαλκού. Οφείλει το όνομά του στον υπεύθυνο του ορυχείου του Jachymov (Τσεχία) Anton Mixa (1838-1906), ο οποίος και πρωτοεντόπισε το ορυκτό.

Είναι σχετικά σπάνιο δευτερογενές ορυκτό, σχηματιζόμενο στις ζώνες οξείδωσης χαλκούχων-βισμουθιούχων αποθέσεων. Σχηματίζει σειρά παραμικτικών ορυκτών, τα οποία έχουν το γενικό τύπο ΑCu6(XO4)3(OH)6 . 3H2O, όπου Α= βισμούθιο, αργίλιο, ασβέστιο, δημήτριο, λανθάνιο, ύττριο, νεοδύμιο ή θόριο και Χ = αρσενικό ή φωσφόρος. Τα κυριότερα μέλη της σειράς είναι:

  • Αγαρδίτης (από τον οποίο και ξεωρίζει πολύ δύσκολα)
  • Γκαουντεΐτης (περιέχει Al και Υ)
  • Μιξίτης
  • Πητερσίτης (περιέχει ύττριο, ασβέστιο και φωσφόρο)

Ορυκτά με τα οποία σχετίζεται είναι το αυτοφυές βισμούθιο, ο ερυθρίτης, ο μαλαχίτης, ο βαρύτης, ο βισμουθίτης, ο βουλφενίτης, ο μιμητίτης και ο λειμωνίτης. Λόγω των συγγενών ορυκτών και των πολύ όμορφων συσσωματωμάτων του είναι ορυκτό περιζήτητο από συλλέκτες.

Ανευρίσκεται σε αρκετά σημεία του πλανήτη. Αξιοσημείωτες είναι οι εμφανίσεις του στο Jachymov (Joachimsthal) της Τσεχίας, τη Γερμανία (Σαξωνία, Μέλας Δρυμός, Θουριγγία, Βάδη-Βυρτεμβέργη και ιδιαίτερα στο ορυχείο Clara πολύ όμορφοι κρύσταλλοι), την Κορνουάλη στην Αγγλία, στο Cap Garonne της Γαλλίας, την Ιταλία, το Ζακατέκας του Μεξικού, το Τσουμέμπ της Ναμίμπια και αρκετές Πολιτείες των ΗΠΑ. Αναφέρεται επίσης η ύπαρξή του σε αρκετές ακόμη χώρες.

Στην Ελλάδα ανευρίσκεται σε όμορφα συσσωματώματα στα μεταλλεία Λαυρίου (Ιλάριον Νο 50 στην Καμάριζα, στο Νο. 19 του Σουνίου και στο km-3 ορυχείο του Λαυρίου.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • James Dwight Dana, Manual of Mineralogy and Lithology, Containing the Elements of the Science of Minerals and Rocks, READ BOOKS, 2008 ISBN 1443742244
  • Frederick H. Pough, Roger Tory Peterson, Jeffrey (PHT) Scovil, A Field Guide to Rocks and Minerals, Houghton Mifflin Harcourt, 1988 ISBN 039591096X
  • Walter Schumann, R. Bradshaw, K. A. G. Mills, Handbook of Rocks, Minerals and Gemstones, Houghton Mifflin Harcourt, 1993 ISBN 0395511372