Μιθριδάτης της Αρμενίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μιθριδάτις της Αρμενίας)
Μιθριδάτης της Αρμενίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
მითრიდატე (Γεωργιανά)
Θάνατος51
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΖηνοβία
ΓονείςKartam of Colchis
ΟικογένειαArtaxiad dynasty of Iberia
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΓκαγκίκ Β΄ της Αρμενίας

Ο Μιθριδάτης της Αρμενίας, γεωργιανά: მითრიდატე , αρμενικά: Միհրդատ Իբերացի‎‎, (άκμασε τον 1ο αι. μ.Χ.) από τη δυναστεία των Φαρναβαζιδών ήταν πρίγκιπας του βασιλείου της Ιβηρίας, που υπηρέτησε ως βασιλιάς της Αρμενίας υπό την προστασία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μιθριδάτης εγκαταστάθηκε από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Τιβέριο, ο οποίος εισέβαλε στην Αρμενία το 35 μ.Χ. Όταν ο Πάρθιος πρίγκιπας Ορόδης, γιος του Αρταβάνου Β΄ της Παρθίας, προσπάθησε να εκτοπίσει τον Μιθριδάτη από το νεοαποκτηθέν βασίλειό του, ο Μιθριδάτης ηγήθηκε ενός μεγάλου αρμενικού και ιβηρικού στρατού και νίκησε τους Πάρθους σε μία σκληρή μάχη (Tάκιτος, Χρονικά vi. 32–35). [1]

Γύρω στο 37 μ.Χ. ο νέος αυτοκράτορας Καλιγούλας ζήτησε τη σύλληψη του Μιθριδάτη, αλλά ο Κλαύδιος τον επανέφερε στον αρμενικό θρόνο το 42 μ.Χ. Στη συνέχεια, οι σχέσεις του Μιθριδάτη με τον αδελφό του Φαρεσμάνη Α΄ επιδεινώθηκαν, σε σημείο που ο βασιλιάς της Ιβηρίας έδωσε εντολή στον γιο του, Ραδάμιστο, να εισβάλει στην Αρμενία και να ανατρέψει τον Μιθριδάτη το 51 μ.Χ.

Προδομένος από τους Ρωμαίους διοικητές του, ο Μιθριδάτης παραδόθηκε. Ο Ρωμαίος ιστορικός Κάσσιος Δίων αναφέρει μία πιθανή απόκρυφη αντιπαράθεση του Μιθριδάτη και του Κλαυδίου στη Ρώμη.

Ο Μιθριδάτης, βασιλιάς των Ιβήρων, έχοντας ηττηθεί σε σύγκρουση με τον ρωμαϊκό στρατό και απελπισμένος για τη ζωή του, ικέτευσε να τού επιτραπεί ακρόαση, για να μην εκτελεστεί συνοπτικά ή να οδηγηθεί στη θριαμβευτική πομπή. Όταν το αίτημά του έγινε δεκτό, ο Κλαύδιος τον δέχθηκε στη Ρώμη, κάθισε σε ένα δικαστήριο και τού απηύθυνε απειλητικά λόγια. Αλλά ο βασιλιάς [των Ιβήρων] απάντησε με τόλμη και τελείωσε λέγοντας: "Δεν με έφεραν σε εσάς, ήρθα. Αν αμφιβάλλετε, αφήστε με και προσπαθήστε να με βρείτε."[2]

Ο Μιθριδάτης θανατώθηκε από τον ανιψιό του Ραδάμιστο, ο οποίος σφετερίστηκε το στέμμα και νυμφεύτηκε την εξαδέλφη του Ζηνοβία, κόρη του Μιθριδάτη.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Grousset, History of Armenia from its origins to 1071, p.89, 106
  2. Cassius Dio, Epitome of Book LXI, 32, 4a

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

    • R. Grousset, History of Armenia from its origins to 1071, Paris Payot, 1947 (ανατυπώθηκε ξανά το 1984, 1995 & 2008)


Μιθριδάτης της Αρμενίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
მითრიდატე (Γεωργιανά)
Θάνατος51
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΤέκναΖηνοβία
ΓονείςKartam of Colchis
ΟικογένειαArtaxiad dynasty of Iberia
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΓκαγκίκ Β΄ της Αρμενίας