Μητροπολιτική Περιοχή της Βομβάης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Μητροπολιτική Περιοχή της Βομβάης (MMR) είναι μητροπολιτική περιοχή στην πολιτεία της Μαχαράστρα, που αποτελείται από την πρωτεύουσα Βομβάη και δορυφορικές πόλεις. Έχοντας ανάπτυξη σε μια περίοδο περίπου 20 ετών, αποτελείται από εννέα δημοτικές επιχειρήσεις και δεκαπέντε μικρότερα δημοτικά συμβούλια. Ολόκληρη η περιοχή εποπτεύεται από την Αρχή Ανάπτυξης της Μητροπολιτικής Περιοχής της Βομβάης (ΑΑΜΠΒ), κυβερνητικός οργανισμός της πολιτείας της Μαχαράστρα που είναι επιφορτισμένος με την σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τις μεταφορές και τη στέγαση στην περιοχή.

Η ΑΑΜΠΒ ιδρύθηκε για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη ολοκληρωμένων υποδομών για την μητροπολιτική περιοχή. Οι περιοχές εκτός την Μπριχάν Μουμπάι (Ευρύτερη Βομβάη) και Νάβι Μουμπάι στερούνται οργανωμένης ανάπτυξης. Η Νάβι Μουμπάι που αναπτύχθηκε ως μια από τις μεγαλύτερες σχεδιασμένες πόλεις στον κόσμο, προωθείται από μια κυβερνητική επιχείριση της πολιτείας της Μαχαράστρα, την Αστική και Βιομηχανική Εταιρεία Ανάπτυξης (ΑΒΕΑ).

Η περιοχή έχει προβλήματα που σχετίζονται με την άναρχη και παράνομη ανάπτυξη, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αστικοποίησης. Χωριά κατά μήκος της εθνικής οδού NH3 στη ταλούκα Μπιουάντι είναι παραδείγματα γρήγορων εξελίξεων στην περιοχή, με μερικές από τις μεγαλύτερες ζώνες αποθήκευσης στην Ινδία. Κυβερνητικές υπηρεσίες όπως ο Αστικός Σχεδιαστής και ο Συλλέκτης του Θάνε είχαν προκλήσεις στην αντιμετώπιση της ανοργάνωτης ανάπτυξης.

Χάρτης της Μητροπολιτικής Περιοχής της Βομβάης

Η περιοχή έχει έκταση 4.355 τ.χλμ. και πληθυσμό 20.748.395 κατοίκων είναι από τις πιο πολυπληθείς μητροπολιτικές περιοχές στον κόσμο.[1]

Δημοτικές επιχειρήσεις[2][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Βομβάη
 2. Θάνε
 3. Καλιάν-Ντομπιβάλι
 4. Νάβι Μουμπάι
 5. Μίρα-Μπαγιαντάρ
 6. Μπιβάντι-Νιζαμπούρ
 7. Ουλχασναγκάρ
 8. Βασάι-Βιράρ
 9. Πάνβελ

Δημοτικά Συμβούλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Κουλγκαόν-Μπαντλαπούρ
 2. Ουράν
 3. Αλιμπάουγκ
 4. Πεν
 5. Μαθεράν
 6. Καρτζάτ
 7. Χοπόλι
 8. Παλγκάρ
 9. Αμπαρνάθ

Περιοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Βομβάη (ολόκληρη)[3]
 2. Προαστική Βομβάη (ολόκληρη)
 3. Θάνε (ολόκληρη)
 4. Παλγκάρ (εν μέρη)
 5. Ραϊγκάντ (εν μέρει)

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Μητροπολιτική Περιοχή της Καλκούτας
 • Κατάλογος μητροπολιτικών περιοχών της Ασίας ανά πληθυσμό

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. «INDIA STATS: Million plus cities in India as per Census 2011». Press Information Bureau, Mumbai. National Informatics Centre (NIC). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2012. 
 2. «Mumbai Metropolitan Region Development Authority – About MMR». mmrda.maharashtra.gov.in (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Απριλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2017. 
 3. «Mumbai metropolitan area» (στα Ιταλικά). Projectsecoa.eu. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]