Μητροπολίτης Πειραιώς Χρυσόστομος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Mητροπολίτης Πειραιώς Χρυσόστομος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1909
Πειραιάς
Θάνατος6  Αυγούστου 1977
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταχριστιανός ιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμητροπολίτης (Ιερά Μητρόπολις Πειραιώς)

Ο Χρυσόστομος (κατά κόσμον Εμμανουήλ Ταβλαδωράκης) ήταν επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος διετέλεσε μητροπολίτης Αργολίδος και κατόπιν Πειραιώς.

Γεννήθηκε το 1909 στον Πειραιά. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1935 και υπηρέτησε ως Εφημέριος, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου Ομονοίας Αθηνών και Γραμματέας των δικαστηρίων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στις 21 Οκτωβρίου 1945 εξελέγη Μητροπολίτης Αργολίδος και στις 16 Νοεμβρίου 1965 μετατέθηκε στην νεοσύστατη Μητρόπολη Πειραιώς χωρίς την προηγουμένη έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έντονο πολιτικό πρόβλημα με δικαστικές προεκτάσεις, το τέλος του οποίου έδωσε η υποχώρηση του Υπουργείου.

Διετέλεσε κατ’ επανάληψιν μέλος της Ιεράς Συνόδου. Πήρε μέρος σε επίσημες αποστολές της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στο Πατριαρχείο Μόσχας. Συνέγραψε και εξέδωσε διάφορες μελέτες σε πνευματικά και επίκαιρα θέματα. Απεβίωσε στις 6 Αυγούστου 1977.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]