Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το έμβλημα του ΜΤΝ

Το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού (Μ.Τ.Ν.) αποτελεί ταμείο επικουρικής ασφάλισης του μονίμου στρατιωτικού προσωπικού τόσο του Πολεμικού Ναυτικού όσο και του Λιμενικού Σώματος. Ιδρύθηκε το 1921 και αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) μέσω του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ).

Το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού έχει διοικητική αυτοτέλεια, με δικό του προϋπολογισμό. Βασικός νόμος που διέπει τον Οργανισμό αυτό είναι ο ΚΝ 5481 του 1931 όπως έχει συμπληρωθεί και τροποποιηθεί μεταγενέστερα. Διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο που ορίζεται από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κατόπιν πρότασης ΓΕΝ. Τα γραφεία του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού στεγάζονται σήμερα σε ιδιόκτητο οίκημα στην Αθήνα (οδό Γλάδστωνος 1).

Κύρια αποστολή του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού είναι αφενός μεν η εκμετάλλευση και η επαύξηση της πάσης φύσεως κινητής και ακίνητης περιουσίας του, εισπράττοντας παράλληλα όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία έσοδά του και αφετέρου η εντός των πλαισίων της βιωσιμότητάς του, παροχή στους δικαιούχους του καλύτερου δυνατού μερίσματος και λοιπών παροχών που δίδονται όπως π.χ. οικογενειακά βοηθήματα, δάνεια, ειδικά έξοδα περίθαλψης κ.λπ.

Μέτοχοι του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού είναι όλοι οι μόνιμοι εν ενεργεία και απόστρατοι Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού Σώματος. Επίσης οι μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι του Ταμείου, οι Λιμενοφύλακες, οι εθελοντές μακράς θητείας (ΕΜΘ) του Πολεμικού Ναυτικού και τέλος οι επαγγελματίες οπλίτες (Επ.Οπ). Το σύνολο των μετόχων ήταν το 2013 36.728.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Μέτοχοι ΜΤΝ». Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού.