Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μετεκλογικές ταραχές στο Ιράν (2009)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σκηνές καταστροφής στο Ιράν

Οι μετεκλογικές ταραχές στο Ιράν εκδηλώθηκαν μετά τις τοπικές προεδρικές εκλογές του 2009 ως αιματηρές διαδηλώσεις, με μεγάλη μερίδα του ιρανικού λαού να διαμαρτύρεται στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις διεθνώς για υπόνοιες εκλογικής απάτης, υποστηρίζοντας τον υποψήφιο Μιρ-Χουσεΐν Μουσάβι. Μικρότερες ομάδες υποστηρικτών συγκεντρώθηκαν στην Τεχεράνη, υποστηρίζοντας τον νικητή των εκλογών Μαχμούτ Αχμεντινετζάντ. Πολλοί αναλυτές χαρακτήρισαν τα εκλογικά αποτελέσματα «πραξικόπημα», λόγω της τεράστιας διαφοράς στα εκλογικά ποσοστά, σε μία αναμέτρηση όπου η συμμετοχή ξεπέρασε το 80% με μεγάλο ρεύμα προς το μεταρρυθμιστή Μουσάβι.

Οι διαδηλώσεις έμειναν γνωστές ως η «Πράσινη Επανάσταση» από το κομματικό χρώμα του Μουσάβι. Και οι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι έκαναν λόγο για εκτεταμένη νοθεία. Ο Μοχσέν Ραζί και ο Μουσάβι υπέβαλαν επίσημες ενστάσεις, με τον τελευταίο να δηλώνει πως «δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε αυτή τη χειραγώγηση», λίγο πριν την υποβολή επίσημης έφεσης αμφισβήτησης του αποτελέσματος στο Συμβούλιο των Φρουρών στις 14 Ιουνίου.

Ο Αχμεντινετζάντ χαρακτήρισε την εκλογή «απολύτως καθαρή» και το αποτέλεσμα «σπουδαία νίκη» για το Ιράν. Αποτέλεσμα των συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και παραστρατιωτικών δυνάμεων ήταν ο θάνατος τουλάχιστον 20 ατόμων και ο τραυματισμός πολλών άλλων.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου των Φρουρών του Συντάγματος επιβεβαίωσε τις υποψίες για παρατυπίες στις εκλογές της 12ης Ιουνίου, καθώς διαπιστώθηκε πως σε πενήντα εκλογικές περιφέρειες παρατηρήθηκαν περισσότερες ψήφοι από τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.[1]