Μετασκευή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με τον όρο μετασκευή, στη Ναυπηγική χαρακτηρίζεται η οποιαδήποτε μετατροπή συμβεί σ΄ ένα πλοίο μετά την ολοκλήρωση της ναυπήγησης και καθέλκυσής του.

Οι μετασκευές μπορεί να είναι είτε μικρής έκτασης, σε περιορισμένο χώρο, π.χ. επί του καταστρώματος, ή εντός του μηχανοστασίου, κ.λπ., είτε μεγάλης έκτασης όπου στη περίπτωση αυτή διαφοροποιούνται τα βασικά ναυπηγικά στοιχεία του πλοίου.
Με το χρόνο καθιερώθηκε ο όρος αυτός να δηλώνει την πλήρη μετατροπή ενός πλοίου σε διαφορετική χρήση της αρχικής, όπως π.χ. την μετατροπή δεξαμενόπλοιου σε επιβατηγό, ή πολεμικού πλοίου σε επιβατηγό κ.λπ.. Οι μετασκευές αυτές μπορεί να έχουν είτε προσθετικό χαρακτήρα, όπως π.χ. αύξηση του μήκους του πλοίου, προσθήκη υπερκατασκευών, κ.λπ., είτε αφαιρετικό, π.χ. μείωση του χώρου μηχανοστασίου, κ.λπ., είτε τέλος μικτό.
Οι μεγάλης έκτασης μετασκευές πραγματοποιούνται εντός των δεξαμενών ναυπηγείων, μονίμων ή πλωτών, υπό την επίβλεψη των νηογνωμόνων, ή άλλων φορέων π.χ. Ε.Ε.Π.. Μετά δε την ολοκλήρωση των εργασιών των μετασκευών και των σχετικών δοκιμών εκδίδονται νέα πιστοποιητικά με τα οποία και εφοδιάζονται τα μετασκευασμένα πλοία.

Τα πρώτα αεροπλανοφόρα ήταν μετασκευασμένα φορτηγά πλοία. Στη ελληνική ακτοπλοΐα μετά το Β' Π.Π. πολλά επιβατηγά πλοία ήταν μετασκευασμένα πολεμικά, τα δε πρώτα πορθμεία - οχηματαγωγά ήταν μετασκευασμένα δεξαμενόπλοια όπως π.χ. τα πορθμεία "ΜΙΝΩΣ", "ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ" κ.λπ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.42ος, σελ.25.