Μεσόφιλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ένα μεσόφιλο είναι ένας οργανισμός που μεγαλώνει βέλτιστα σε μέτρια θερμοκρασία, ούτε πολύ θερμή, ούτε πολύ κρύα, συνήθως μεταξύ 20 και 45 °C (68 και 113 °F).[1] Ο όρος εφαρμόζεται κυρίως σε μικροοργανισμούς. Οι οργανισμοί που προτιμούν ακραία περιβάλλοντα είναι γνωστοί ως ακραιόφιλοι.

Τα ενδιαιτήματα αυτών των οργανισμών περιλαμβάνουν το τυρί και το γιαούρτι. Οι μεσόφιλοι οργανισμοί περιλαμβάνονται συχνά στις διεργασίες παρασκευής μπύρας και κρασιού. Επειδή η κανονική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος είναι 37 °C, η πλειοψηφία των ανθρώπινων παθογόνων οργανισμών είναι μεσόφιλοι, καθώς είναι οι περισσότεροι των οργανισμών που περιλαμβάνονται στο ανθρώπινο μικροβίωμα.

Οι οργανισμοί που προτιμούν κρύα περιβάλλοντα ονομάζονται ψυχρόφιλοι, αυτοί που προτιμούν πιο υψηλές θερμοκρασίες ονομάζονται θερμόφιλοι ή θερμότροφοι και αυτοί που ακμάζουν σε ακραία θερμά περιβάλλοντα ονομάζονται υπερθερμόφιλοι. Οι υπερθερμόφιλοι είναι ένας τύπος των ακραιόφιλων. Όλα τα βακτήρια έχουν το δικό τους άριστο περιβάλλον και θερμοκρασία στην οποία ακμάζουν περισσότερο. Μια υπολογιστική προσέγγιση του ευρέως γονιδιώματος έχει σχεδιαστεί από τον Zheng,κ.α. για τη ταξινόμηση των βακτηρίων σε μεσόφιλα και θερμόφιλα. [2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Willey, Joanne M., Linda Sherwood, Christopher J. Woolverton, and Lansing M. Prescott. Prescott, Harley, and Klein's Microbiology. New York: McGraw-Hill Higher Education, 2008. Print.
  2. Hao Zheng and Hongwei Wu. Gene-centric association analysis for the correlation between the guanine-cytosine content levels and temperature range conditions of prokaryotic species. BMC Bioinformatics 2010, 11(Suppl 11):S7.