Μεσσιανισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Με τον όρο Μεσσιανισμός χαρακτηρίζεται γενικότερα το σύνολο των παραδόσεων που ανέπτυξαν διάφοροι λαοί, οι οποίες και αποτέλεσαν ή συνεχίζουν να αποτελούν πίστη για την έλευση κάποιου Λυτρωτή - με την έννοια του Μεσσία -, ως απεσταλμένου από τον Θεό της πίστεώς τους, που θα τους απαλλάξει από διάφορα δεινά.

Τέτοιες αντιλήψεις απαντώνται συνηθέστερα από θρησκευτικούς συγγραφείς - ερευνητές που άλλοτε προσδιορίζουν σαφώς τον χρόνο της έλευσης του αναμενόμενου Μεσσία και άλλοτε, τις περισσότερες φορές, με συγκεχυμένο προσδιορισμό με αοριστίες και αλληγορίες, π.χ. ο Μαχντί για τους Μουσουλμάνους, ο Μαιτρέγια για τους Βουδιστές, ο Σαοσιάντ των οπαδών του Ζωροάστρη ως και ο Κάλκι των Ινδουιστών.

Ιστορία του όρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ειδικότερα ο Μεσσιανισμός αναπτύχθηκε από Εβραίους συγγραφείς που ομιλούν σε μεγάλη έκταση για τον Μεσσία ως αναμενόμενο Σωτήρα που θα αποκαταστήσει το ιουδαϊκό έθνος. Βέβαια και οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν στον Σωτήρα Δία όχι όμως σε μεσολάβηση ενός Μεσσία.

Μετά την ενανθρώπιση του Ιησού Χριστού, που συνέβη επί τούτου στο γεωγραφικό χώρο που διέμεναν οι Εβραίοι, ο οποίος και θεωρείται να ανταποκρίνεται προς τις επαγγελίες των δικών τους αρχαίων κειμένων, των δικών τους προφητών - βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης- , αφενός μεν οι «πιστεύσαντες» - Χριστιανοί - έπαψαν να πιστεύουν σε άλλο Μεσσία, οι δε όμως “μη πιστεύσαντες” Εβραίοι διατήρησαν τις αντιλήψεις αυτές των προγόνων τους και εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να εμμένουν σε παρόμοιες παραδόσεις αναμένοντας την έλευση του Μεσσία.

Σημειώνεται όμως ότι τέτοιες αντιλήψεις αναπτύχθηκαν και μεταξύ των υποδούλων χριστιανικών λαών που συνδέθηκαν όμως δικαιολογημένα πολιτικά και κοινωνικά με την πίστη απελευθέρωσης από ξένο ζυγό όπως για παράδειγμα συνέβη στην Πολωνία όταν οι εκπρόσωποι της μεσσιανικής ιδέας Τοβιάνακι, Μπρόνσκι και Μικίεβιτς διακήρυξαν την λύτρωσή των εθνών από τον αναμενόμενο Μεσσία.
. Συχνά δηλαδή ο μεσσιανισμός αποκτά κοινωνικοπολιτική διάσταση με τη μορφή λαϊκών οραμάτων και πολιτικών ηγετών που αντιμετωπίζονται ως λυτρωτές/σωτήρες. Πάντως και σήμερα ακόμη διατηρούνται παρόμοιες μεσσιανικές ιδέες περί της έλευσης ενός μελλοντικού αναμορφωτή της ανθρωπότητας με διάφορες προεκτάσεις, άλλοτε διάσωσης και άλλοτε καταστροφολογίας, που πηγάζουν κυρίως από τον πόθο μιας καλύτερης και δίκαιης ζωής των λαών της γης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδκόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.13ος, σελ.350.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]