Μεσσάπιο όρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°27′52″N 23°29′13″E / 38.464363°N 23.487017°E / 38.464363; 23.487017

Μεσσάπιο is located in Greece
Μεσσάπιο
Μεσσάπιο
Η θέση του όρους Μεσσάπιου στον χάρτη της Ελλάδας
Μεσσάπιο όρος
Το Μεσσάπιο όπως φαίνεται από την Δροσιά, κοντά στην Χαλκίδα. Στα δεξιά, η νησίδα Κτυπονήσι.
Χάρτης
Ύψος1.021 μέτρα
ΧώρεςΕλλάδα[1]

Το Μεσσάπιο, γνωστό και ως (ο) Κτυπάς, είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας με υψόμετρο 1.021 μέτρα. Βρίσκεται στον νομό Βοιωτίας στα όρια του με τον νομό Ευβοίας, πάνω από τον πορθμό του Ευρίπου και την πόλη της Χαλκίδας. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Χαλκίδα και από τη Θήβα, και ουσιαστικά χωρίζει την περιοχή της Θήβας από την περιοχή της Χαλκίδας. Το Μεσσάπιο αναφέρεται από τον περιηγητή Παυσανία στα Βοιωτικά[2], καθώς και από τον Στράβωνα στα Γεωγραφικά[3].

Το Μεσσάπιο όπως φαίνεται από την Δροσιά, κοντά στην Χαλκίδα. Στα δεξιά, η νησίδα Κτυπονήσι.

Το νότιο τμήμα του ευρύτερου ορεινού όγκου είναι το όρος Ύπατον, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Σαγματά. Οι βόρειες υπώρειες του Μεσσαπίου καταλήγουν απότομα στον βόρειο ευβοϊκό κόλπο, στα ριζά του οποίου βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Ανθηδώνας. Τμήματα του Μεσσαπίου έχουν διάφορες ονομασίες, όπως «Λυκοβούνι» και «Γαλατσίδεζα». Στις νοτιοανατολικές απολήξεις του Μεσσαπίου, δίπλα από τον λόφο της Γαλατσίδεζας, διέρχεται η παλαιά εθνική οδός Χαλκίδας - Θηβών, στην περιοχή της Ριτσώνας.

Το Μεσσάπιο καλυπτόταν από πυκνά πευκοδάση, επίσης διέθετε και πλούσια πανίδα με μεγάλα θηλαστικά, όπως αλεπούδες, τσακάλια ακόμα και λύκους. Μάλιστα έχουν διασωθεί αρκετές αναφορές από τους γηραιότερους κατοίκους της περιοχής για την εμφάνιση λύκων και τσακαλιών. Αλλεπάλληλες όμως πυρκαγιές κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αποψιλώσει τις πλαγιές του, με αποτέλεσμα η ευρύτερη περιοχή να έχει υποστεί μεγάλη οικολογική καταστροφή και να υπάρχει η ανάγκη αναδάσωσης. Η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά του προκλήθηκε από τον εμπρησμό των κατοχικών Γερμανοϊταλικών δυνάμεων το 1944, για τον εντοπισμό ελληνικών αντιστασιακών τμημάτων, και η τελευταία τον Ιούλιο του 2009 στην περιοχή της Ριτσώνας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. GEOnet Names Server. 11  Ιουνίου 2018. -823835.
  2. Βικιθήκη, Παυσανίας Ελλάδος περιήγησις/Βοιωτικά οὗτοι μὲν τοιοῦτο παρέχονται τὸ εἶδος, τῆς δὲ Βοιωτίας τὰ ἐν ἀριστερᾷ τοῦ Εὐρίπου Μεσσάπιον ὄρος καλούμενον καὶ ὑπ' αὐτῷ Βοιωτῶν ἐπὶ θαλάσσης πόλις ἐστὶν Ἀνθηδών: γενέσθαι δὲ τῇ πόλει τὸ ὄνομα οἱ μὲν ἀπὸ Ἀνθηδόνος νύμφης, οἱ δὲ Ἄνθαν δυναστεῦσαι λέγουσιν ἐνταῦθα, Ποσειδῶνός τε παῖδα καὶ Ἀλκυόνης τῆς Ἄτλαντος.
  3. Βικηθήκη, Στράβων Γεωγραφικά, βιβλίο Θ΄, κεφ 2., παρ 13" ἐν δὲ τῇ Ἀνθηδονίᾳ Μεσσάπιον ὄρος ἐστὶν ἀπὸ Μεσ σάπου, ὃς εἰς τὴν Ἰαπυγίαν ἐλθὼν Μεσσαπίαν τὴν χώραν ἐκάλεσεν. ἐνταῦθα δὲ καὶ τὰ περὶ τὸν Γλαῦκον μυθεύεται τὸν Ἀνθηδόνιον, ὅν φασιν εἰς κῆτος μετα βαλεῖνι