Μεσαιωνικός οικισμός του Γκάμπροβο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μεσαιωνικός οικισμός του Γκάμπροβο
Χάρτης
Είδοςπρώην οικισμός και φρούριο
Γεωγραφικές συντεταγμένες42°52′58″N 25°20′26″E
Διοικητική υπαγωγήΓκάμπροβο
ΧώραΒουλγαρία
Commons page Πολυμέσα
Ερείπια της βασιλικής

Ο Μεσαιωνικός οικισμός του Γκάμπροβο είναι ερείπια οχυρωμένου βυζαντινού οικισμού 3 χλμ από την πόλη Γκάμπροβο της κεντρικής Βουλγαρίας.

Η εμφάνισή του οικισμού υπολογίζεται μεταξύ 4ου και 6ου αιώνα, ως μέρος της ρωμαϊκής επαρχίας της Μοισίας, κατασκευάστηκε στην περιοχή μεταξύ του Δούναβη και της οροσειράς των Βαλκανίων. Ήταν ένα τυπικό οχυρωμένο χωριό.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν ανακαλυφθεί ερείπια από 45 σπίτια που ήταν πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Σε αυτές τις μελέτες βρέθηκαν αντικείμενα από την καθημερινή ζωή και τις συνήθειες των ανθρώπων - παλιά νομίσματα, κοσμήματα, στολίδια, που αποκαλύπτουν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των κατοίκων της. Σήμερα αυτά βρίσκονται στο ιστορικό μουσείο στο Γκάμπροβο .

Επίσης διασώζονται ερείπια του τείχους του κάστρου όπου φύλασσε το πέρασμα Σίπκα , και τα θεμέλια βασιλικής στην οποία φυλάσσονταν τα λείψανα ενός αγίου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Енциклопедия България, т. 2, 1983 г.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Градище (Габрово) της Βουλγαρικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).