Μερόπη (κόρη του Οινοπίωνος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μερόπη (κόρη του Οινοπίων))


Μερόπη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύντροφοςΩρίων
ΓονείςΟινοπίων

Στην Αρχαία ελληνική μυθολογία η Μερόπη ήταν θνητή πριγκίπισσα που βιάστηκε από τον Ωρίωνα και έγινε η μνηστή του, ο Παρθένιος της Νίκαιας την καταγράφει ως "Αίρω".[1] Η Μερόπη ήταν κόρη του βασιλιά Οινοπίωνος του θρυλικού βασιλιά της Χίου, γιο του Διονύσου και της Αριάδνης που έφερε στο νησί την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιία. Η μητέρα της ήταν η Νύμφη Ελίκη, ήταν αδελφή του Μέλανα, του Τάλως, του Ευάνθη και του Αθάμα.[2] Η ιστορία της κόρης του Οινοπίωνα παρουσιάζει παραλλαγές, ο κυνηγός Ωρίων ένας ωραίος άντρας παντρεύτηκε την Σίντη, μετά την τιμωρία του από την Ήρα έφτασε στην Χίο όπου τον καλοδέχτηκε ο βασιλιάς Οινοπίων σε ένα πλούσιο γεύμα. Η Μερόπη αγάπησε τον Ωριάνα αλλά δεν είχε την άδεια του πατέρα της να τον παντρευτεί, μετά από ένα μεθύσι ο Ωρίων της επιτέθηκε.[3] Ο οργισμένος Οινοπίων για την πράξη στην κόρη του έβγαλε με το σπαθί του τα μάτια του Ωρίωνα και τον πέταξε στην θάλασσα.[4] Οι ιστορίες διαφέρουν, μια πηγή καταγράφει την Μερόπη ως σύζυγο του Οινοπίωνα και όχι σαν κόρη του, σε άλλες πηγές αναφέρεται σαν κόρη του Μίνωα που ήταν επίσημα ο παππούς του πατέρα της.[5] Ο κορυφαίος Ούγγρος μυθογράφος Καρλ Κερένυι γράφει στο έργο του "Οι θεοί της Ελλάδας" ότι ο Ωρίωνας ήταν Γίγαντας χωρίς μητέρα, εξέτασε την άποψη να είναι η Μερόπη σύζυγος του Οινοπίωνα σαν παραλλαγή μιας παράδοσης που καταγράφει την Μερόπη ως μητέρα του Ωρίωνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Παρθένιος, Erotica Pathemata 20
  2. Παυσανίας, "Ελλάδος περιήγησης", 7.4.8
  3. Pseudo-Eratosthenes, Catasterismi fr. 32
  4. https://web.archive.org/web/20101118004657/http://www.ancientlibrary.com/smith-bio/2156.html
  5. Kerenyi, Gods of the Greeks, σσ. 201–204

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Parthenius, Love Romances translated by Sir Stephen Gaselee (1882-1943), S. Loeb Classical Library Volume 69. Cambridge, MA. Harvard University Press. 1916.
  • Parthenius, Erotici Scriptores Graeci, Vol. 1. Rudolf Hercher. in aedibus B. G. Teubneri. Leipzig. 1858. Greek text available at the Perseus Digital Library.
  • Pausanias, Description of Greece with an English Translation by W.H.S. Jones, Litt.D., and H.A. Ormerod, M.A., in 4 Volumes. Cambridge, MA, Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd. 1918.
  • Pausanias, Graeciae Descriptio. 3 vols. Leipzig, Teubner. 1903. Greek text available at the Perseus Digital Library.