Μερερέτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μερερέτ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση19ος αιώνας π.Χ.
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΓονείςSenusret III
ΑδέλφιαΑμενεμχέτ Γ'
Σιτ-Αθώρ
ΟικογένειαΔωδέκατη δυναστεία Φαραώ

Η ΜερερέτΜερέτ) ήταν αρχαία Αιγύπτια Κόρη του Βασιλιά, γνωστή για τη ταφή της δίπλα στην πυραμίδα του Σέσωστρι Γ΄ (βασιλεία περίπου 1878-1839 π.Χ.) στο Νταχσούρ. Στη βόρεια πλευρά της πυραμίδας του βασιλιά υπάρχει μια σειρά από τέσσερεις πυραμίδες που ανήκουν στις συζύγους του βασιλιά. Οι πυραμίδες αυτές συνδέονται με υπόγειο διάδρομο. Στη δυτική πλευρά του διαδρόμου αυτού υπάρχουν και άλλες ταφές για τις γυναίκες με το τίτλο κόρη του βασιλιά. Είναι θαμμένες σε σαρκοφάγους που είναι τοποθετημένες σε κόγχες[1]. Όλες οι ταφές βρέθηκαν συλημένες. Όμως, από τους τυμβωρύχους «διέφυγαν» δύο κιβώτια γεμάτα με προσωπικά κοσμήματα, τα οποία βρέθηκαν το 1894 από το Ζακ ντε Μοργκάν[2]. Ένα από αυτά πρέπει να ανήκε στη κόρη του βασιλιά Σιτ-Αθώρ, και το άλλο στην κόρη του βασιλιά με το όνομα Μερερέτ ή Μερέτ.

Δεν είναι τίποτα παραπάνω γνωστό για τη Μερερέτ. Το όνομά της, με διαφορετική ορθογραφία, εμφανίζεται σε αρκετούς σκαραβαίους-σφραγίδες που βρέθηκαν μέσα στο κιβώτιο των κοσμημάτων. Πάντα φέρει τον τίτλο Κόρη του Βασιλιά. Από τη τοποθεσία της ταφής της μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι ήταν κόρη του Σέσωστρι Γ΄. Μεταξύ των άλλων προσωπικών κοσμημάτων της υπήρχαν επίσης κομμάτια με το όνομα του Αμενεμχέτ Γ΄[3], κάτι που ίσως υποδηλώνει ότι πέθανε κατά τη διάρκεια βασιλείας αυτού του φαραώ (που κατά πάσα πιθανότητα ήταν αδελφός της).

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dieter Arnold: The Pyramid Complex of Senwosret III at Dahshur, Architectural Studies, New York, Metropolitan Museum of Art, (ISBN 0-87099-956-7)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Arnold: Pyramid Complex of Senwosret III , pp. 68-75
  2. Jacques de Morgan: Fouilles a Dahchour, Mars-Jiun 1894. Vienna 1895, pp. 64-72, pls. xix-xxv
  3. Diana Craig Patch: Excursus: Concerning Middle Kingdom Pectorals, in: in: A. Oppenheim, d. Arnold, D. Arnold, Kei Yamamoto (editors): Ancient Egypt Transformed, The Middle Kingdom, New York 2015 (ISBN 978-1-58839-564-1), 112-114