Μελωμένος άνθρωπος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μελωμένος άνθρωπος (καλλιτεχνική εντύπωση)

Ο Μελωμένος άνθρωπος ή γλύκισμα ανθρώπινης μούμιας, ήταν μια θρυλική ιατρική ουσία που δημιουργήθηκε με τη διόγκωση ενός ανθρώπινου πτώματος στο μέλι. Η παρασκευή αναλύεται λεπτομερώς σε κινεζικές ιατρικές πηγές, το σημαντικότερο είναι το Bencao Gangmu του κινέζου ιατρού και φαρμακολόγου του 16ου αιώνα Λι Shizhen. Στηριζόμενη σε ένα μεταχειρισμένο λογαριασμό, ο Λι αναφέρει μια ιστορία ότι ορισμένοι ηλικιωμένοι άντρες στην Αραβία, πλησιάζοντας στο τέλος της ζωής τους, θα υποβάλλονταν σε μια διαδικασία μουμιοποίησης στο μέλι για να δημιουργήσουν ένα θεραπευτικό γλυκό.[1]

Αυτή η διαδικασία διέφερε από μια απλή δωρεά σώματος λόγω της όψης της αυτοθυσίας. η διαδικασία μελοποίησης θα ξεκινούσε ιδανικά πριν από το θάνατο. Ο δότης θα σταματούσε να τρώει οποιοδήποτε τρόφιμο εκτός από το μέλι, φθάνοντας στο σημείο να κάνει μπάνιο στην ουσία. Σύντομα, τα κόπρανα του (και ακόμη και ο ιδρώτας του, σύμφωνα με το μύθο) θα αποτελούνται από μέλι. Όταν η διατροφή αυτή αποδειχθεί τελικά μοιραία, το σώμα του δότη θα τοποθετηθεί σε ένα πέτρινο φέρετρο γεμάτο με μέλι.[2]

Μετά από περίπου έναν αιώνα, το περιεχόμενο θα μετατρεπόταν σε ένα είδος γλυκίσματος με φήμη ικανή να θεραπεύει σπασμένα άκρα και άλλες παθήσεις. Αυτό το γλύκισμα στη συνέχεια θα πωλούνται σε λαϊκές αγορές, ως σπάνιο στην ανεύρεση του στοιχείο με μια βαριά τιμή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Roach, Mary (2008). Stiff: The Curious Lives of Human Cadavers. Paw Prints. ISBN 978-1-4352-8742-6. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2010. 
  2. Salopek, Paul. «In Ancient Burial, Embalming With Honey | Out Of Eden Walk». outofedenwalk.nationalgeographic.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2015.