Μεθυσμένες γαρίδες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μεθυσμένες γαρίδες
Drunkenshrimp.jpg
ζωντανές γαρίδες έτοιμες για κατανάλωση
Προέλευση
Τόπος προέλευσης Κίνα
Περιοχή Σαοξίνγκ
Πληροφορίες
Πιάτο ορεκτικό
Είδος θαλασσινό πιάτο
Κύρια συστατικά ζωντανές γαρίδες, αλκοόλ
Παραλλαγές σε πολλές περιοχές της Κίνας βράζουν τις μεθυσμένες γαρίδες αντί για να τις φάνε ζωντανές
Άλλες πληροφορίες Στις δυτικές χώρες ο όρος μεθυσμένες γαρίδες αναφέρεται σε γαρίδες πού έχουν μαριναριστεί σε αλκοόλ πριν από το μαγείρεμα.

Οι μεθυσμένες γαρίδες είναι ένα πιάτο της Κινεζικής κουζίνας που βασίζεται σε γαρίδες γλυκού νερού που τρώγονται ζωντανές ενώ τα πόδια και οι κεραίες τους κουνιούνται ακόμη αφού έχουν βουτηχτεί σε ένα δυνατό αλκοολούχο ποτό, το Μπάιτζιου(白酒) για να μεθύσουν και να φαγωθούν ευκολότερα. Η συνταγή διαφέρει από πόλη σε πόλη, πχ σε πολλές περιοχές της Κίνας βράζουν τις μεθυσμένες γαρίδες αντί για να τις φάνε ζωντανές ενώ σε άλλες τις μαρινάρουν με αλκοόλ αφού τις βράσουν.[1]

Η κατανάλωση ωμών Οστρακόδερμων εγκυμονεί κινδύνους υγείας λόγο του παρασιτικού οργανισμού Paragonimus westermani που μπορεί να προκαλέσει διάρροια, κοιλιακό άλγος, πυρετό, βήχα, κνίδωση, ηπατοσπληνομεγαλία, πνευμονικές ανωμαλίες, και ηωσινόφιλα.[2][3][4]

Στις δυτικές χώρες ο όρος μεθυσμένες γαρίδες αναφέρεται σε γαρίδες πού έχουν μαριναριστεί σε αλκοόλ πριν από το μαγείρεμα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Drunken shrimp της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).