Μεγάλο Βιβλίο του Λεκάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μεγάλο Βιβλίο του Λεκάν
ΓλώσσαΜέση ιρλανδική γλώσσα

Το Μεγάλο βιβλίο του Λεκάν ή απλά Βιβλίο του Λεκάν (Ιρλανδικά: Leabhar (MOR) Leacain - RIA MS 23 P 2) είναι ένα μεσαιωνικό ιρλανδικό χειρόγραφο, γραμμένο μεταξύ 1397 και 1418. Το χειρόγραφο βρίσκεται σήμερα στην κατοχή της Βασιλικής Ιρλανδικής Ακαδημίας.

Το χειρόγραφο είναι γραμμένο στην Μέση ιρλανδική. Γραφέας του είναι ο Ádhamh Ó Cuirnín για λογαριασμό του ιστορικού Τζιόλα Ιόσα Μορ Μακ Φίρμπχισιγκ (Giolla Íosa Mór Mac Fir Bhisigh). Το περιεχόμενο του αποτελεί μεταγραφή από το Βιβλίο του Λέιντσερ, τα τελευταία αντίγραφα του Βιβλίου των Εισβολών, του Dindsenchas, του Βanshenchas και του Lebor na gCeart (Βιβλίο των Δικαιωμάτων).

Το χειρόγραφο βρισκόταν παλαιότερα στην κατοχή του Τζέιμς Ούσερ (James Ussher). Ο Ιάκωβος Β΄ της Αγγλίας το κατέθεσε στη συνέχεια στο Ιρλανδικό Κολέγιο του Παρισιού. Το 1787 επιστράφηκε στην Ιρλανδία όπου κάποια στιγμή βρέθηκε στην κατοχή του στρατηγού Charles Vallancey ο οποίος το δώρισε στην Βασιλική Ιρλανδική Ακαδημία.

Υπήρχαν αρχικά 30 folios, αλλά τα πρώτα εννέα χάθηκαν το 1724. Τα συγκεκριμένα περιείχαν ένα μεγάλο τμήμα αφιερωμένο στη γενεαλογία και την ιστορία των Νορβηγικών και Νορβηγογαελικών οικογενειών της Ιρλανδίας, οι οποίες πουθενά αλλού δεν διατηρούνται.

Οι σελίδες είναι καλυμμένες με μια λιπαρή ουσία που τις καθιστά διαφανείς και μειώνει την αναγνωσιμότητα τους.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Great Book of Lecan της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).