Μεγάλη Συναγωγή του Μπιάλιστοκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μεγάλη Συναγωγή του Μπιάλιστοκ
Synagoga Nomer Tamid 02.jpg
Είδοςπρώην κτίριο ή κατασκευή και συναγωγή
Γεωγραφικές Συντεταγμένες53°7′50″N 23°9′26″E
ΘρήσκευμαΙουδαϊσμός
Διοικητική υπαγωγήΜπιάλιστοκ
ΧώραΠολωνία
Έναρξη κατασκευής1913
Κατεδάφιση27  Ιουνίου 1941
Το μνημείο

Η Μεγάλη Συναγωγή του Μπιάλιστοκ (πολωνικά: Wielka Synagoga w Białymstoku) πυρπολήθηκε στις 27 Ιουνίου 1941 από τα μέλη του 309ου Τάγματος της Ordnungspolizei. Προηγουμένως είχαν βγάλει δια της βίας Εβραίους κατοίκους του Μπιάλιστοκ από τα σπίτια τους και τους είχαν κλειδώσει στη συναγωγή, με αποτέλεσμα 2.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά να χάσουν τη ζωή τους από τη φωτιά. Επίσης τα μέλη της Ordnungspolizei πριν τον εμπρησμό της συναγωγής έστησαν στους τοίχους των γειτονικών κτιρίων και εκτέλεσαν πολλούς από τους Εβραίους κατοίκους της πόλης. [1]

Η συναγωγή είχε αρχίσει να κατασκευάζεται το 1909, σε σχέδια του Szlojme (Shlomo) Jakow Rabinowicz και ολοκληρώθηκε το 1913. Είχε τρεις τρούλους βυζαντινού ρυθμού, έναν μεγάλο και δύο μικρότερους.[2] Το 1995 στο σημείο όπου βρισκόταν η συναγωγή τοποθετήθηκε μνημείο και αναμνηστική πλάκα. Το μνημείο αναπαριστά ένα τρούλο ενώ στην αναμνηστική πλάκα γράφει: «Ο υπέροχος ναός μας έπεσε θύμα της φωτιάς στις 27 Ιουνίου 1941. 2.000 Εβραίοι κάηκαν ζωντανοί από τους Γερμανούς ναζί δολοφόνους».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικός σύνδεσμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Great Synagogue, Białystok της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).