Μαχλ (λαός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Μαχλ αναφέρονται στους εθνοτικούς Μαλδιβιανούς της Ινδίας (δηλαδή οι ντόπιοι του Μινικόι και κοινότητες μεταναστών από το Μινικόι). Είναι μία από τις τρεις υποομάδες των Μαλδιβιανών και ομιλούν την διάλεκτο Μαχλ της Ντιβέχι η οποία είναι μέλος της νότιας ομάδας των Ινδοάριων γλωσσών.[1][2] Όλοι οι Μαχλ είναι εγγενείς στο νησί Μαχλ στην ενωσιακή επικράτεια Λακσαντγουίπ της Ινδίας η οποία ήταν στο παρελθόν μέρος των νήσων Μαλδίβων. Σήμερα, στο Λακσαντγουίπ οι Μαχλ αριθμούν 10.259 άτομα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τοπική προφορική παράδοση λέει ότι οι Καμποράνι και Κοχορατουκαμάνα, δύο πριγκίπισσες από τις Μαλδίβες, ήρθαν στο Μινικόι. Όταν έφτασαν, ο Τιβάρου, που ζούσε προηγουμένως εκεί, έφυγε για τη Σρι Λάνκα. Οι απόγονοι της Καμποράνι είναι οι μποντούν (ιδιοκτήτες γης και καραβιών) και οι απόγονοι της Κοχορατουκαμάνα είναι οι νιάμιν (καπετάνιοι). Εκτός από τέτοιες παραδόσεις, υπάρχουν γλωσσικές συγγένειες με τη διάλεκτο Μαχλ της Ντιβέχι που ομιλείται στο Μινικόι και τη πρότυπη Μαλδιβική διάλεκτο. Επίσης οι νότιες μαλδιβικές διάλεκτοι περιέχουν περισσότερα αρχαϊκά χαρακτηριστικά, δείχνοντας ότι στο Μινικόι μετανάστευσαν άποικοι από το Μαλέ ή τις βόρειες Μαλδίβες.

Δημογραφικά στοιχεία και γεωγραφική κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι περισσότεροι Μαχλ ζουν στο Μινικόι (Μαλίκου) στην ενωσιακή επικράτεια του Λακσαντγουίπ της Ινδίας. Στο Λακσαντγουίπ οι Μαχλ προέκυψαν ως ξεχωριστή εθνοτική ομάδα και αποτελούν το 15.67% του συνολικού πληθυσμού του Λακσαντγουίπ.

Υπάρχουν κοινότητες Μαχλ που ζουν σε άλλα μέρη της Ινδίας. Η προέλευση όλων των κοινοτήτων Μαχλ στην Ινδία και αλλού βρίσκεται στο νησί του Μινικόι. Ένας αριθμός Μαχλ έχουν εγκατασταθεί στις περιοχές του Κοζικόντε, Μαλαπουράμ, Ερνακουλάμ και Θιρουβανανθαπουράμ (Τριβαντρούμ) στην πολιτεία Κεράλα, η οποία βρίσκεται ανατολικά του Λακσαντγουίπ. Μερικοί Μαχλ της Κεράλας ζουν σε αυτή από τον 17ο αιώνα, όταν τα νησιά Λακσαντγουίπ ανήκαν στη κυριαρχία του Αλί Ραγιά/Αλακκάλ Μπίβι της Κανούρ.

Κοινωνικές ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θάκρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την εθνοϊστορία του Θάκρου, ένα άτομο με το όνομα Θάκρου ήρθε στο Μινικόι από την ατόλλη Αντού στις Μαλδίβες. Παντρεύτηκε τρεις φορές και σύμφωνα με την ιστορία οι τρέχοντες κάτοικοι του νησιού είναι οι απόγονοί του.[3]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Cain, B.D. (2000). Dhivehi (Maldivian): A Synchronic and Diachronic Study (Ph.D. dissertation). Cornell University. 
  2. [1]
  3. Singh, K.S. (1993). People of India: Lakshadweep. Anthropological Survey of India. ISBN 81-85336-98-9. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]