Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μαχάσου Ντέβτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαχάσου Ντέβτα
Χάρτης
Είδοςναός
Γεωγραφικές συντεταγμένες30°58′17″N 77°55′40″E
Διοικητική υπαγωγήΝτεχραντούν
ΧώραΙνδία
ΠροστασίαΜνημείο Εθνικής Σημασίας της Ινδίας
Commons page Πολυμέσα

Το Μαχάσου Ντέβτα (γκαρβάλι: महासू देवता मंदिर,हनोल, ινδικά: महासू देवता मंदिर,हनोल) είναι ινδουιστικός ναός στην επαρχία Ντεχραντούν της ομόσπονδης πολιτείας Ουταράχαντ της βόρειας Ινδίας. Είναι κτισμένος στη θέση παλαιότερου, η κατασκευή του οποίου ανάγεται στον 9ο ή 10ο αιώνα μ.Χ.

Το Μαχάσου Ντέβτα βρίσκεται στον ορεινό οικισμό Χανόλ της πολιτείας Ουταράχαντ, στην ανατολική όχθη του ποταμού Τονς, σε απόσταση περίπου 180 χιλιομέτρων από την πόλη Ντεχραντούν και 78 χλμ από την κωμόπολη Μουσούρι. Είναι αφιερωμένο στην τοπική θεότητα Μαχάσου[1], η οποία αναφέρεται ως μια μορφή λατρείας του θεού Σίβα[2].

Το αρχικό κτίσμα ανεγέρθηκε γύρω στον 9ο με 10ο αιώνα μ.Χ. και χρησιμοποιήθηκε πρώτα ως βουδιστικός ναός, ενώ η καταστροφή του αποδόθηκε σε ανθρώπινη παρέμβαση παρά σε κάποια φυσική καταστροφή[3]. Ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία της προηγούμενης χρήσης του ναού, καθώς και της κυριαρχίας του βουδισμού στην ευρύτερη περιοχή κατά το παρελθόν είναι ακόμη ορατά[4] και εντοπίζονται στα απομεινάρια[5] του αρχικού ναού που φανερώνουν τεχνοτροπία που παραπέμπει σε επιρροές από την κουσανική αρχιτεκτονική και στην αναπαράσταση της τοπικής θεότητας Μαχάσου που υποστηρίζεται πως στην πραγματικότητα απεικονίζει τον Βούδα σε στάση διαλογισμού[6]. Αργότερα ακολούθησε η επικράτηση του ινδουισμού που οδήγησε και στην αλλαγή της λατρευτικής χρήσης του χώρου. Με την πάροδο των ετών το κτίσμα υπέστη αρκετές μεταβολές, επεκτάθηκε ως κτιριακό συγκρότημα αποκτώντας και ναούς-εξαρτήματα άλλων μικρότερων θεοτήτων, ενώ στην τωρινή του μορφή έχει ως κύρια υλικά κατασκευής την πέτρα και το ξύλο[7]. Ως αρχαιότερο κομμάτι του κεντρικού ναού αναφέρεται το πετρόκτιστο ιερό, η κατασκευή του οποίου ενδέχεται να ανάγεται στην εποχή της θρησκευτικής μετάβασης από τον βουδισμό στον ινδουισμό[8].

Στη σύγχρονη εποχή, το Μαχάσου Ντέβτα αποτελεί το επίκεντρο σημαντικής ετήσιας τοπικής θρησκευτικής γιορτής που διεξάγεται κάθε Αύγουστο[9]. Σε αντίθεση με τις συνήθεις πρακτικές του ινδουισμού, στον κύριο ναό δεν πραγματοποιούνται θυσίες ζώων, γεγονός που αποδίδεται στην επίδραση του βουδιστικού παρελθόντος. Από την άλλη, τέτοιου είδους προσφορές διεξάγονται κανονικά στα διπλανά ναΐδρια[3].

  1. «The Four Mahasu». jaimahasudeva.in (στα Αγγλικά). Jai Mahasu Deva. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2020. 
  2. Madhu Jaina, The Abode of Mahashiva. Cults and Symbology in Jaunsar-Bawar in the Mid-Himalayas, Indus Publishing, New Delhi, 1995, σελ. 17, 64.
  3. 3,0 3,1 O. C. Handa, Temple Architecture of the Western Himalaya. Wooden Temples, Indus Publishing, New Delhi, 2001, σελ. 301-302.
  4. O. C. Handa, Buddhist Art & Antiquities of Himachal Pradesh, Upto 8th Century A.D., Indus Publishing, New Delhi, 1994, σελ. 25, 178.
  5. O. C. Handa, 1994, σελ. 178.
  6. O. C. Handa, 1994, σελ. 27, 153.
  7. «Dehradun Circle, Uttarakhand». asidehraduncircle.in (στα Αγγλικά). Archaeological Survey of India. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2020. 
  8. O. C. Handa, 2001, σελ. 299.
  9. «Mahasu Devta's Fair». mapsofindia.com (στα Αγγλικά). Maps of India. 14 Μαρτίου 2013. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2020.