Ματσίνγκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ματσίνγκα
(Machinga)
Συνολικός πληθυσμός
36.000 (εκτίμ. 1987)[1]
Περιοχές με σημαντικούς πληθυσμούς
Νότια Τανζανία36.000 (εκτίμ. 1987)[1]

Οι Ματσίνγκα (Machinga) (πληθυντικός Ουαματσίνγκα (Wamachinga)[2]), είναι μια εθνοτική και γλωσσική ομάδα που βρίσκεται στην Περιφέρεια Λίντι (Lindi Region) (στις Περιοχές Κίλουα (Kilwa District) και Λίντι (Lindi District)), στη νότια ακτή του Ινδικού Ωκεανού (Indian Ocean) της Τανζανίας.

Οι γειτονικές φυλές είναι: στα βόρεια οι Ματούμπι (Matumbi),[Σημ. 1] δυτικά οι Μουέρα (Mwera) και νότια οι Μακόντε (Makonde).[2]

Το 1987, ο πληθυσμός των Ματσίνγκα (Machinga) αριθμούσε 36.000 άτομα.[1]

Ο ευτυχισμένος γάμος εκτιμάται ιδιαιτέρως. Ο γαμπρός καλείται να καταβάλει ένα μικρό τίμημα ως προίκα, για τη νύφη του και να της εξασφαλίσει την καλή του φροντίδα. Είναι μάλλον σύνηθες για τους Ματσίνγκα (Machinga), να νυμφεύονται μετά των γειτόνων των Μουέρα (Mwera).[2]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Χάριν της μετάφρασης, προτιμήθηκε να διατηρηθούν τα τμήματα με την Αγγλική-Σουαχίλι γραφή έναντι της Ελληνικής τους γραφής. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι διότι ορισμένες ονομασίες δεν μπορούν να αποδοθούν 100% με την Ελληνική γραφή, π.χ. τόσο η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία Matumbi όσο και η ονομασία Matubi, στα Ελληνικά γράφονται ως «Ματούμπι». Η αναγραφή λοιπόν της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, μας βοηθά στη συγκεκριμένη περίπτωση, να δούμε ότι η Ελληνική ονομασία προφέρεται ως «Μα-τού-μ-μπι» και όχι ως «Μα-τού-μπι» (γιατί δεν είναι Matubi αλλά Matumbi). Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, οπότε η παράλληλη παράθεση της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, διευκολύνει στην Ελληνική ανάγνωση της ονομασίας. Επιπλέον, όπου υπάρχει ονομασία σε Ελληνική γραφή, παρατίθεται απαραιτήτως (εντός παρενθέσεως) και η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία, ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω, ο μη εξοικειωμένος (με τις Σουαχίλι ονομασίες) αναγνώστης.
Παραπομπές σημειώσεων


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 http://www.ethnologue.com/show_country.asp?name=TZ
  2. 2,0 2,1 2,2 https://joshuaproject.net/people_groups/13190/TZ, τελευταία επίσκεψη: 08 Οκτωβρίου 2016
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Machinga people (έκδοση 544510909) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).