Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ματέβος Ισαάκιαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Ματέβος Ισαάκιαν (Μόσχα, 17 Απριλίου 1998) είναι Ρώσος οδηγός αγώνων αρμενικής καταγωγής. Αποτελεί μέρος του Προγράμματος Ανάπτυξης Νέων Οδηγών SMP Racing. Ο δίδυμος αδερφός του Νέρσες Ισαάκιαν είναι επίσης οδηγός αγώνων.

Ο Ισαάκιαν ξεκίνησε την καριέρα του στις κατηγορίες karting το 2010, τερματίζοντας πέμπτος στο ρωσικό πρωτάθλημα Super Mini. Το 2012 κατέλαβε την 5η θέση στη ρωσική κατηγορία KF3. Το 2013, ο Ισαάκιαν ξεκίνησε την οδηγική του καριέρα στο Γαλλικό Πρωτάθλημα Φόρμουλα 4, κερδίζοντας πέντε βραβεία και τερματίζοντας πέμπτος στον τελικό. Το 2014, ο Isaakyan ανέβηκε στη Φόρμουλα Renault 2.0 Άλπεις, κερδίζοντας δύο νίκες, δύο pole positions και επτά θέσεις βραβείων, τερματίζοντας τρίτος στη σειρά. Την ίδια χρονιά, αγωνίστηκε στη Νέα Ζηλανδία για το Σειρά Αγώνων Toyota, τερματίζοντας ένατος στη σειρά. Το 2015, ο Isaakyan αγωνίστηκε στο Ευρωκαπ της Φόρμουλα Renault. Πέτυχε δύο τρίτες θέσεις και 87 βαθμούς, τερματίζοντας δέκατος στη σειρά. Την ίδια χρονιά, συνέχισε στις Άλπεις και κέρδισε το Πρωτάθλημα Εφήβων εκεί. Οδήγησε επίσης τέσσερις αγώνες στη GP3 Series, σημειώνοντας δύο βαθμούς. Το 2016, ο Isaakyan οδήγησε μια ολόκληρη σεζόν στη GP3 Series και έκανε το ντεμπούτο του στη Φόρμουλα V8 3.5.

Ο Isaakyan ήταν δεύτερος στη Φόρμουλα V8 3.5 το 2017, πίσω από τον Πιέτρο Φιτιπάλντι. Την ίδια χρονιά έκανε το ντεμπούτο του στους αγώνες αντοχής, αγωνιζόμενος στην σεζόν European Le Mans Series. Πέτυχε μια νίκη μαζί με τον Έγκορ Ορούτζεφ. Την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε ξανά στο ELMS χωρίς όμως καλά αποτελέσματα, εκτός από τη συμμετοχή του για πρώτη φορά στο 24 Ώρες του Λε Μαν.

Το 2018-19 έκανε το άλμα με SMP στην κατηγορία LMP1 του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Αντοχής, συμμετέχοντας σε τέσσερις αγώνες αλλά εγκαταλείποντας όλους. Μοιράστηκε ένα όχημα με τον Ορούτζεφ και τον Στέφαν Σαράζιν, αλλά αντικαταστάθηκε πριν από το τέλος της σεζόν από τον Σεργκέι Σιρότκιν.

Στα τέλη του 2019, ο Ισαάκιαν επέστρεψε στα μονοθέσια για να αγωνιστεί στους δύο τελευταίους γύρους του Πρωτάθλημα Φόρμουλα 2, αντικαθιστώντας τον Χουάν Μανουέλ Κορέα μετά το ατύχημα του στο Βέλγιο.

Εξωτερικούς συνδέσμους

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]