Μαρτιάζο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σημαία

Η Δημοκρατία του Μαρτιάζο (γαλλικά: République de Martyazo‎‎) ήταν μη αναγνωρισμένο κράτος που διακηρύχτηκε από τους επαναστάτες Χούτου στο Μπουρούντι την 1η Μαΐου 1972[1] στη Βιάντα[2]. Το κράτος βρισκόταν μέσα στην ορεινή κοινότητα Βουγκίζο, μεταξύ του Μακάμπα και της λίμνης Νιάνζα. Στις 9 Μαΐου 1972, οι δυνάμεις της κυβέρνησης του Τούτσι Μισέλ Μικομπέρο κατέλαβαν την περιοχή, τερματίζοντας την εξέγερση και την ύπαρξη του Μαρτιάζο. Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης πιστεύεται ότι κυμαίνονται μεταξύ 800 και 1200[2].

Οι ακαδημαϊκοί έχουν βαπτίσει το κράτος ως «μυστηριώδες»[3] και «εφήμερο»[4] λόγω της έλλειψης αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με αυτό. Αφού υπήρξε για 8 ημέρες, δεν σχηματίστηκαν ποτέ επίσημες κυβερνητικές δομές στο Μαρτιάζο. Ωστόσο, λέγεται ότι ο Αντουάν Σερουκουάβου ήταν πρόεδρος του κράτους.

Η δημιουργία του Μαρτιάζο και η δολοφονία του πρίγκιπα Ντάρε Ε΄ του Μπουρούντι ήταν δύο γεγονότα που σηματοδότησαν την αρχή του εμφύλιου πολέμου και γενοκτονίας του 1972.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.worldstatesmen.org/Burundi.html#Martyazo
  2. 2,0 2,1 «The Burundi Killings of 1972 | Sciences Po Mass Violence and Resistance - Research Network». www.sciencespo.fr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2019. 
  3. Rene Lemarchand, Η δυναμική της βίας στην Κεντρική Αφρική , σ. 136
  4. Jean-Pierre Chrétien & Jean-François Dupaquier, Μπουρούντι 1972, au bord des génocides , σελ. 89-90

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Jean-Pierre Chrétien & Jean-François Dupaquier, Burundi 1972, au bord des génocides, pp. 89–90.