Μαρκαντώνιος Μεταξάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρκαντώνιος Μεταξάς
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΟικογένειαΟικογένεια Μεταξά

Ο Μαρκαντώνιος Μεταξάς (γενν. 1430) ήταν Βυζαντινός ευγενής, και θεωρούμενος γενάρχης της Οικογένειας Μεταξά.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την παράδοση της οικογένειας, γεννήθηκε το 1430 στη Κωνσταντινούπολη. Κατά την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς του Μωάμεθ του Β' βρέθηκε δίπλα στον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο κατά τις τελευταίες δραματικές στιγμές και μετά την Άλωση της Πόλης ήταν μεταξύ των 400 περίπου Βυζαντινών ευγενών που κατάφεραν να διαφύγουν από τις σφαγές που ακολούθησαν την πτώση της Βασιλεύουσας.[1] Τωόντι σε έναν κατάλογο (Gregolin Archivio, no. 36/273) των ευγενών υπερασπιστών της Κωνσταντινούπολης που κατέφτασαν στην Κρήτη μέσω Χίου, επιβαίνοντες στην γαλέρα του Ζόρζι Ντόρια, περιλαμβάνονται και οι Αντώνιος, Νικόλαος, και Σέργιος Μεταξάς, αγνώστων όμως λοιπών στοιχείων.[2]

Μετά από μερικούς μήνες αποφάσισαν να φύγουν για τα νησιά του Ιονίου στα οποία είχαν ήδη εγκατασταθεί πολλές οικογένειες της παλαιάς βυζαντινής αριστοκρατίας. Ο Σέργιος εγκαταστάθηκε στη Κέρκυρα, ο Νικόλαος στη Λευκάδα και ο Μαρκαντώνιος στη Κεφαλονιά, στο χωριό Φραντζάτα της περιοχής Λειβαθούς που προς τιμήν του μετονομάστηκε και καλείται έκτοτε "Μεταξάτα"[3]. Σύμφωνα με το Libro d' Oro, o Μαρκαντώνιος Μεταξάς απέκτησε έναν γιό, τον Άγγελο, γεννηθέντα το 1455. Ο Μαρκαντώνιος Μεταξάς είναι ο γενάρχης της μεγάλης Κεφαλληνιακής οικογένειας των Μεταξά.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Επαμεινώνδα Μεταξά, Ιστορία του Οίκου Μεταξά, Αθήναι 1893.
  • Ευγενίου Ρίζου Ραγκαβή, Livre d' Or de la noblesse ionienne, Vol.2, Cephalonie, εκδ. Ελευθερουδάκης, Αθήναι 1926.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Επαμεινώνδα Μεταξά, "Ιστορία του Οίκου Μεταξά", Αθήναι 1893
  2. Philippides, Marios· Hanak, Walter K. (2011). The Siege and the Fall of Constantinople in 1453: Historiography, Topography and Military Studies. Ashgate Publishing, Ltd. σελίδες 633 (σημ. 21), 648. ISBN 978-1-4094-1064-5. 
  3. Ευγενίου Ρίζου Ραγκαβή, "Livre d' Or de la noblesse ionienne", Vol. 2, Cephalonie, Αθήναι 1926