Μαργαρίτα της Δανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαργαρίτα της Δανίας
Margaret of Scotland (1469) by Hugo van der Goes.jpg
Η Μαργαρίτα σε πίνακα του Χούγκο φαν ντερ Χους
Βασιλική σύζυγος της Σκωτίας
Περίοδος 1469 - 1486
Γέννηση 23 Ιουνίου 1453
Κοπεγχάγη, Δανία
Θάνατος 14 Ιουλίου 1486 (30 ετών)
Κάστρο Στίρλινγκ, Σκωτία
Σύζυγος Ιάκωβος Γ΄ της Σκωτίας
Επίγονοι Ιάκωβος Δ΄ της Σκωτίας
Ιάκωβος Στιούαρτ, δούκας του Ρος
Ιωάννης Στιούαρτ, κόμης του Μαρ
Πατέρας Χριστιανός Α΄ της Δανίας
Μητέρα Δωροθέα του Βρανδεμβούργου
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Μαργαρίτα της Δανίας (Margrete af Danmark, 23 Ιουνίου 1456 - 14 Ιουλίου 1486), η οποία αναφέρεται επίσης και ως Μαργαρίτα της Νορβηγίας, ήταν βασίλισσα της Σκωτίας από το 1469 έως το 1486 ως σύζυγος του Ιάκωβου Γ' της Σκωτίας. Ήταν κόρη του βασιλιά Χριστιανού Α΄ της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας και της Δωροθέας του Βρανδεμβούργου. Τον Ιούλιο του 1469 στο αββαείο του Χόλιρουντ παντρεύτηκε τον βασιλιά της Σκωτίας Ιάκωβο Γ΄.

Ο πατέρας της, βασιλιάς της Δανίας και της Νορβηγίας Χριστιανός Α΄, υποσχέθηκε να της δώσει σημαντική προίκα. Επειδή όμως δεν είχε μετρητά εκείνη την εποχή, έδωσε τα νησιά Σέτλαντ και Όρκνεϊ, κτήσεις του Νορβηγικού στέμματος, ως εγγύηση προς την Σκωτία μέχρι να καταβληθεί η προίκα. O Ουίλιαμ Σίνκλερ, 1ος κόμης του Κέθνες ήταν εκείνη την εποχή ο Νορβηγός κόμης του Όρκνεϊ, και εξαναγκάστηκε να ανταλλάξει το Όρκνεϊ με το κάστρο του Ράβενσκριγκ. Έτσι ο Σκωτσέζικος θρόνος απέκτησε τα δικαιώματα του κόμη πάνω στα νησιά.


Γιοι της Μαργαρίτας και του Ιακώβου ήταν οι :


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Margaret of Denmark της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).