Μαργαρίτα της Δανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαργαρίτα της Δανίας
Margaret of Scotland (1469) by Hugo van der Goes.jpg
Βασιλική σύζυγος της Σκωτίας
Περίοδος 1469 - 1486
Σύζυγος Ιάκωβος Γ΄ της Σκωτίας
Επίγονοι Ιάκωβος Δ΄ της Σκωτίας
Ιάκωβος Στιούαρτ, δούκας του Ρος
Ιωάννης Στιούαρτ, κόμης του Μαρ
Πατέρας Χριστιανός Α' της Δανίας
Μητέρα Δωροθέα του Βραδεμβούργου
Γέννηση 23 Ιουνίου 1453
Κοπεγχάγη, Δανία
Θάνατος 14 Ιουλίου 1486 (30 ετών)
Κάστρο Στίρλινγκ, Σκωτία
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Η Μαργαρίτα της Δανίας (Margrete af Danmark, 23 Ιουνίου 1456 - 14 Ιουλίου 1486), η οποία αναφέρεται επίσης και ως Μαργαρίτα της Νορβηγίας, ήταν βασίλισσα της Σκωτίας από το 1469 έως το 1486 ως σύζυγος του Ιάκωβου Γ' της Σκωτίας. Ήταν κόρη του βασιλιά Χριστιανού Α΄ της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας και της Δωροθέας του Βραδεμβούργου. Τον Ιούλιο του 1469 στο αββαείο του Χόλιρουντ παντρεύτηκε τον βασιλιά της Σκωτίας Ιάκωβο Γ΄ με τον οποίο απέκτησε τρεις γιους :

Ο πατέρας της, βασιλιάς της Δανίας και της Νορβηγίας Χριστιανός Α΄, υποσχέθηκε να της δώσει σημαντική προίκα, στην οποία ανήκαν τα νησιά του Σέτλαντ και του Όρκνεϊ, σαν εγγύηση μέχρι να πληρωθεί η περιουσία της. O Γουλιέλμος Σίνκλερ, 1ος κόμης του Κέθνες ήταν εκείνη την εποχή ο Νορβηγός κόμης του Όρκνεϊ που εξαναγκάστηκε να ανταλλάξει το Όρκνεϊ με το κάστρο του Ράβενσκριγκ, ώστε ο Σκωτσέζικος θρόνος να αποκτήσει δικαιώματα πάνω στα νησιά.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Margaret of Denmark της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).