Μανουήλ Λάσκαρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μανουήλ Λάσκαρης
ΣύζυγοςΙωάννα Καράτζαινα
ΕπίγονοιΜανουήλ Λάσκαρης
Μιχαήλ Λάσκαρης
Γεώργιος Λάσκαρης
Κωνσταντίνος (ΙΑ') Αυτ. Ρωμαίων
Θεόδωρος Α' Αυτ. Ρωμαίων
Αλέξιος Λάσκαρης
Ισαάκιος Λάσκαρης
(ίσως) κόρη
ΟίκοςΛασκαρίδες
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Μανουήλ Λάσκαρης (γενν. π. 1140) ήταν ο γενάρχης των Λασκαριδών.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε π. το 1140 και ανήκε σε ευγενή οικογένεια.

Κατά την πολιορκία της Κωνσταντινούπολης το 1204 από τους Σταυροφόρους της 4ης Σταυροφορίας, ο Αλέξιος Ε΄ Δούκας ο μούρτζουφλος βλέποντας ότι όλα είχαν χαθεί, εγκατέλειψε την Πόλη το βράδυ της 12ης Απριλίου. Καθώς οι Σταυροφόροι θα έμπαιναν το πρωί στην Πόλη, ο λαός μαζεύτηκε στην Αγία Σοφία για να εκλέξει νέο Αυτοκράτορα. Υποψήφιοι ήταν ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης, που είχε συμμετάσχει γενναία στην άμυνα της Πόλης και κάποιος Κωνσταντίνος Δούκας, επίσης ικανός στρατιωτικός. Με κλήρο επιλέχθηκε ο πρώτος, που προσπάθησε να εμψυχώσει τους πολίτες για άμυνα και να χρησιμοποιήσει τη Φρουρά των Βαράγγων. Αλλά όλοι τον εγκατέλειψαν· έτσι έφυγε στις 13 Απριλίου με πλοίο για τη Βιθυνία. Εκεί ο αδελφός του Θεόδωρος Α΄ συγκέντρωσε στρατό και έστειλε τον Κωνσταντίνο να καταλάβει το Αδραμύττιο από τον Ερρίκο λατίνο αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης. Στη μάχη που έγινε στις 19 Μαρτίου 1205, ο Ρωμαϊκός στρατός ηττήθηκε. Έκτοτε δεν αναφέρεται ο Κωνσταντίνος, ίσως λοιπόν σκοτώθηκε ή αιχμαλωτίστηκε. Τα γεγονότα περιγράφει ο ιστορικός Νικήτας Χωνιάτης. Αν ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης αριθμηθεί ως ΙΑ', τότε ο επόμενος Κωνσταντίνος Παλαιολόγος θα είναι ο ΙΒ'.

Ο Θεόδωρος το 1205 αξίωσε το δικαίωμα να είναι Αυτοκράτορας και έδωσε στα αδέλφια του τον τίτλο του σεβαστοκράτορος, όπως συνηθιζόταν. Όταν απεβίωσε το 1222, τον διαδέχθηκε ο Ιωάννης Γ΄ Βατάτζης, σύζυγος της κόρης του Ειρήνης. Αυτό δυσαρέστησε τα μικρότερα αδέλφια του Θεοδώρου Α΄, τον Αλέξιο και τον Ισαάκιο. Πήγαν στον Ροβέρτο λατίνο αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης, που ήταν αδελφός της Μαρίας του Κουρτεναί (συζύγου του Θεοδώρου Α΄) και ζήτησαν τη βοήθειά του. Αυτός τους δέχθηκε και τους έστειλε ως αρχηγούς τού στρατού του να αντιπαρατεθούν στον Ιωάννη Γ΄ στο Ποιμανηνό το 1224. Στη μάχη ο Ιωάννης Γ΄ νίκησε, αιχμαλώτισε τους δύο αδελφούς και τους τύφλωσε.

Οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί Μανουήλ και Μιχαήλ ήταν παρόντες το 1256 στη στέψη τού Θεοδώρου Β΄ Βατάτζη, γιού του Ιωάννη Γ΄ .

Ο ιστορικός Γουίλλιαμ Μύλλερ συνάγει, ότι υπήρχε και μία κόρη, που παντρεύτηκε τον Μάρκο Σανούδο δούκα της Νάξου (του Αρχιπελάγους), πληροφορία που αμφισβητεί ο M. Δ. Στούρτζας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Ιωάννα Φώκαινα Καράτζαινα (Φωκά Καρατζά, γενν. π. 1148) και είχε τέκνα:

  • Μανουήλ απεβ. μετά το 1256.
  • Μιχαήλ απεβ. 1261/71.
  • Γεώργιος απεβ. 1236.
  • Κωνσταντίνος (ΙΑ΄) Αυτοκράτορας των Ρωμαίων (1204-05). Από την Κωνσταντινούπολη, που στέφθηκε στην Αγία Σοφία, μετέβη στη Νίκαια.
  • Θεόδωρος Α΄ Αυτοκράτορας των Ρωμαίων στη Νίκαια (1205-22)
  • Αλέξιος.
  • Ισαάκιος.
  • (;) κόρη, παντρεύτηκε τον Μάρκο Σανούδο δούκα της Νάξου.