Μανασσής (επίσκοπος του Σουασόν)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μανασσής (επίσκοπος του Σουασόν)
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1  Μαρτίου 1108
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθολικός ιερέας
καθολικός επίσκοπος (από 1095)[2]
Οικογένεια
ΓονείςΓουλιέλμος Μπυζάκ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαεπιχώριος επίσκοπος (από 1095)[2][3]
επιχώριος επίσκοπος (από 1103)[2][4]

Ο Μανασσής, αγγλ.: Manasses of Soissons (απεβ. 1η Μαρτίου 1108) από τον Οίκο της Νορμανδίας-Σουασόν, ήταν επίσκοπος του Καμπραί και επίσκοπος του Σουασόν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Γουλιέλμου Μπουζάκ κόμη του Ε και της συζύγου του Aδελαΐδας κόμισσας του Σουασόν, κόρης του Ρενώ Α΄ κόμη του Σουασόν.

Μετά το τέλος του Ζεράρ Β΄ επισκόπου του Καμπραί, τα μέλη του Συλλόγου της εκκλησίας διόρισαν προσωρινά τον πρύτανη του Συλλόγου Mασελέν (Mascelin) στη θέση, και στη συνέχεια τον αρχιδιάκονο Βαλσερό (Walchero), ενάντια στις επιθυμίες των κατοίκων της πόλης. Το 1095 ο πάπας Ουρβανός Β' διευθέτησε το ζήτημα και διόρισε επίσκοπο τον Μανασσή και έδιωξε τον Βαλσεερό. Το 1103 ο Μανασσής διορίστηκε επίσκοπος του Σουασόν από τον πάπα.

Τον Μανασσή διαδέχθηκε ως επίσκοπο του Καμπραί ο Όντο του Τουρναί το 1103 και ως επίσκοπο του Σουασόν ο Λιζιάρ ντε Κρεπύ μετά το τέλος του το 1108.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Waters, Edmund C., The Counts of Eu, Sometime Lords of the Honor of Tickhill, The Yorkshire Archaeological and Topographical Journal, No. 9, 1886

Aναφορές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]