Μαμμαντβαγκίρ Σεϊχζαμάνι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαμμαντβαγκίρ Σεϊχζαμάνι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Məmmədbağır Saleh oğlu Şeyxzamanlı (Αζερμπαϊτζανικά)
Γέννηση1880
Γκαντζά
ΘάνατοςΜαΐου 1920
Μπακού
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαMusavat Party

Ο Μαμμαντβαγκίρ Σεϊχζαμάνι (Məmmədbağır Saleh oğlu Şeyxzamanlı, 1880–1920) ήταν ο πρώτος επικεφαλής της οργάνωσης για την καταπολέμηση της αντιτρομοκρατίας στις ειδικές υπηρεσίες του Αζερμπαϊτζάν[1] .

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σεϊχζαμάνι γεννήθηκε το 1880 στην Ελισαβετπόλ, την σημερινή Γκαντζά στο βορειοδυτικό Αζερμπαϊτζάν. Τον Ιούνιο του 1919 διορίστηκε επικεφαλής της Οργάνωσης για την Καταπολέμηση της Αντίστροπης Αντιπολίτευσης, η οποία συστάθηκε από την εθνική κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν. Αφού εργάστηκε για ένα διάστημα, ο Σεϊχζαμάνι απολύθηκε από τη θέση του τον Αύγουστο του 1919, λόγω της πολιτικής δραστηριότητας του ως μέλος του κόμματος Μουσαβάτ στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν[2] .

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Azərbaycan xüsusi xidmət orqanlarının rəhbərləri». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2019. 
  2. «Azərbaycan Xalq Cümhuriyyəti dövründə təhlükəsizlik orqanları». Azerbaijan National Library. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2019.