Μακεδονικοί Τάφοι (Κατερίνη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μακεδονικοί Τάφοι Κατερίνη

Στις εργασίες για την ανάκτηση του πηλού ανακαλύφθηκαν δυο μακεδονικοί τάφοι βόρεια της Κατερίνης.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τάφοι βρίσκονται περίπου 3.7 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το κέντρο της Κατερίνης μεταξύ της Εθνικής Οδού 1, της κύριας σύνδεσης Αθήνας - Θεσσαλονίκης και της Οδού 1, αμέσως βόρεια της διασταύρωσης Βόρεια Κατερίνης.[εκκρεμεί παραπομπή]

Ανασκαφές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μακεδονικοί Τάφοι Κατερίνη. Τάφος Α

Ήδη στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ανακαλύφθηκε ένας κατεστραμμένος κλίβανος και κτίρια.[1] Άλλες δομές καταστράφηκαν με βυθοκόρηση, ενώ παρατηρήθηκαν τμήματα ενός ταφικού θαλάμου.[2] Ο τάφος Α είναι ένα από τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα μακεδονικών τάφων.[3] Λόγω του σχεδιασμού του, ο τάφος θεωρείται ως μεταβατική μορφή από τους τάφους στους μακεδονικούς τάφους. Οι ανασκαφές έγιναν τον Μάιο του 1977. Η ανακάλυψη ενός νομίσματος από την εποχή του Αμύντα Γ΄. επιτρέπει την χρονολόγηση του τάφου το 2ο τρίμηνο του 4ου αιώνα π.Χ.[4] Και οι δύο τάφοι χτίστηκαν από ακριβώς κατασκευασμένους μονολιθικούς ασβεστόλιθους, επικαλυμμένους και βαμμένους στο εσωτερικό. Οι τάφοι ήταν σκεπασμένοι, δεν έχουν ούτε πρόσβαση (δρόμο) ούτε το συνηθισμένο θολωτό ανώτατο όριο. Και στους δύο τάφους, η κατασκευή της πέτρινης οροφής έχει αφαιρεθεί εν μέρει, έτσι ώστε να υπάρχει μια καλή θέα από ψηλά. Η πρόσβαση στους τάφους δεν είναι δυνατή. Ένα μεταλλικό κάλυμμα προστατεύει τις κατασκευές από τις καιρικές συνθήκες.

Τάφος Α[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δυτικός τάφος έχει έναν προθάλαμο και τον πραγματικό θάλαμο ταφής. Οι δύο χώροι χωρίστηκαν από μια διπλή πτέρυγα από μαρμάρινη πόρτα, η οποία διατηρείται εντελώς. Η πόρτα έγινε, όπως και στους γειτονικούς Μακεδονικούς Τάφους στο Κορινό, ως πλαστική ξύλινη πόρτα. Έτσι, οι σιδερένιες ταινίες και η σύνδεσή τους μιμούνται από εξαρτήματα σιδήρου. Το δάπεδο είναι καλυμμένο με πέτρινες πλάκες. Ο σοβάς των εσωτερικών τοίχων ζωγραφίζεται ακολουθώντας το πρότυπο του μικρότερου τάφου. Στο θάλαμο ταφής υπάρχουν τα ερείπια ενός πέτρινου καναπέ, στην οποία θάφτηκε ο νεκρός.

Για την προστασία των μαρμάρινων θυρών από την πτώση, υποστηρίζονται από ξύλινα στηρίγματα και μεταλλικές ράβδους.

Τάφος Β[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μικρός, ανατολικός τάφος σχεδιάζεται ως τάφος ενός θαλάμου. Είναι διακοσμημένο με μια ζωγραφική δύο τόνων. Ο σοβάς του ανώτερου στρώματος της μονολιθικής τοιχοποιίας είναι βαμμένος με κίτρινη βαφή, ο σοβάς του υποκείμενου κύβου ήταν διακοσμημένος με κόκκινο χρώμα. Το πάτωμα είναι τοποθετημένο με πέτρινες πλάκες.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αικατερίνη Δεσποίνη: Ο τάφος της Κατερίνης. Σε: Αρχαιολογικά Ανάλεκτα εξ Αθηνών 1980, σελίδες 198–209.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Φώτιος Μ. Πέτσας: Αρχαιολογικόν Δελτίον, Αθήνα 1972, Σελίδα. 312.
  2. Φώτιος Μ. Πέτσας: Χρονικά αρχαιολογικά 1968-1970: (συνέχεια) αρχαιότητες εκτός της Θεσσαλονίκης. Σε: [Μακεδονικά], Σελίδα 259
  3. ΦΕΚ 584 / Β / 15.07.1997
  4. Δεσποίνη: Ο τάφος της Κατερίνης. 1980, Σελίδα. 209.

4. "Ο ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ" (https://www.youtube.com/watch?v=zxQCp15BEN0), 17'.00'', σενάριο-σκηνοθεσία: Ελένη Στούμπου-Κατσαμούρη, εσωτερική παραγωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού), 2015, για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Συντεταγμένες: 40°17′28″N 22°32′02″E / 40.291014°N 22.533839°E / 40.291014; 22.533839