Μαθουσάλα (δέντρο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Δείγμα του είδους Πεύκη η μακραίωνη (Pinus longaeva)

Με το όνομα Μαθουσάλα (Methuselah - Μετουσάλαχ) είναι γνωστός ο αρχαιότερος μη-κλωνικός ζωντανός οργανισμός της Γης. Πρόκειται για μία πεύκη του είδους Πεύκη η μακραίωνη (Pinus longaeva) και βρίσκεται στην περιοχή των Λευκών Ορέων της Καλιφόρνια, στο ομώνυμο με το δέντρο άλσος του Εθνικού δρυμού Inyo.

Η ανακάλυψή του έγινε το 1957, από τους Έντμουντ Σούλμαν και Τομ Χάρλαν, και η εκτίμησή τους ήταν πως το δέντρο είχε ηλικία, εκείνη την εποχή, 4.789 ετών (κάτι που σημαίνει πως φύτρωσε το 2832 π.Χ..[1][2]). Πήρε το όνομά του από τον Μαθουσάλα, που είναι ο μακροβιότερος άνθρωπος που αναφέρεται από την Βίβλο και αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι έζησε 969 έτη.

Η ακριβής θέση του δέντρου, σε υψόμετρο μεταξύ 2.900 και 3.000 μέτρων, κρατείται μυστική, για να προστατευθεί από πιθανούς βανδαλισμούς. Αιτία υπήρξε η κοπή του δέντρου Προμηθέας, το 1964, όταν για την μελέτη του έγινε διαγώνια τομή στον κορμό του, καταστρέφοντας τον οργανισμό. Ο Προμηθέας είχε εκείνη την εποχή ηλικία μεγαλύτερη των 4.844 ετών.

Οι μόνοι αρχαιότεροι από το δέντρο Μαθουσάλα ζωντανοί οργανισμοί, είναι κλωνικοί, δηλαδή προέρχονται μόνο από έναν γονέα, με ασεξουαλική αναπαραγωγή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Info and clips from documentary film
  2. Gymnosperm Database (15 Μαρτίου 2007). «Pinus longaeva». 
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Methuselah (tree) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).