Μαθητική "Παρρησία"

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Μαθητική Παρρησία είναι μαθητικό περιοδικό της πρώην δημοσιογραφικής ομάδας του Γυμνασίου Ψαχνών Ευβοίας με συντονιστή τον φιλόλογο Δημήτρη Μπαρσάκη. Η κυκλοφορία του περιοδικού άρχισε το σχολικό έτος 1998-1999 και διακόπηκε το 2010-2011. Μέχρι τότε, εκδόθηκαν 16 τεύχη, ενώ ένα ακόμη, το 17ο και τελευταίο τεύχος, κυκλοφόρησε το 2014 με ανεξάρτητη-εξωσχολική έκδοση. Σε όλο αυτό το διάστημα, συμμετείχαν στην έκδοση περισσότερα από 350 παιδιά και των τριών τάξεων του Γυμνασίου Ψαχνών.

Κατά την εξαετία 1999-2004, παράλληλα με την έκδοση του περιοδικού, η "Παρρησία" διοργάνωσε τους ετήσιους Πανευβοϊκούς Μαθητικούς Αγώνες Ποίησης, από την κριτική επιτροπή των οποίων έχουν περάσει διακεκριμένοι συγγραφείς, ποιητές και καλλιτέχνες, όπως ο Μάνος Ελευθερίου, ο Γιώργος Μαρκόπουλος, ο Philip Sherrard, ο Νίκος Φωκάς, ο Αργύρης Χιόνης, ο Διονύσης Καρατζάς, ο Γιώργος Χρονάς, ο Δημήτρης Παπαχρήστος, ο Νότης Μαυρουδής, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, και πολλοί άλλοι (43 συνολικά).

Θέματα του περιοδικού έχουν προβληθεί ή και αναδημοσιευθεί αυτούσια, όχι μόνο σε τοπικά, αλλά και σε μεγάλα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης.

Το 13ο τεύχος (2006) της "Παρρησίας", ένα έκτακτο τεύχος με τον τίτλο "Κάτι Άλλο", είχε σαν περιεχόμενο μια ποιητική προσέγγιση της πραγματικότητας μέσω της δημιουργικής φαντασίας. Το συγκεκριμένο τεύχος απέσπασε τα εγκώμια των ΜΜΕ και σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και τεχνών. Ενδεικτικά, σε ενημερωτική εκπομπή της Κρατικής ραδιοφωνίας (9-11-2006), ο έγκριτος δημοσιογράφος Ανδρέας Παπασταματίου χαρακτήρισε το "Κάτι Άλλο" ως "ένα θαύμα στο χώρο της εκπαίδευσης", προσθέτοντας ότι "το περιεχόμενο του περιοδικού θα έπρεπε να είναι σταθερό μάθημα στα σχολεία και θα μπορούσε το Υπουργείο να το στείλει σε κάθε σχολείο, να παρακινήσει κι άλλα παιδιά".

Εκτός, πάντως, του δημοσιογραφικού και του πολιτιστικού έργου της, η "Παρρησία" συνέβαλε ουσιαστικά και στην επίλυση του προβλήματος υδροδότησης των Ψαχνών το 2000, παρεμβαίνοντας με δύο άρθρα της ("Καρκινογόνο νερό πίνουν τα παιδιά" και "Έλεος, Ηγουμένη!") στη χρόνια διαμάχη μεταξύ του πρώην Δήμου Μεσσαπίων και της Μονής Μακρυμάλλης. Για το ζήτημα η εφημερίδα Τα Νέα αφιέρωσε ένα δισέλιδο υπό τον εύγλωττο τίτλο "Οι μαθητές αγωνίστηκαν με παρρησία και ξεδίψασαν 15.000 ανθρώπους" και τον υπότιτλο "Το ρεπορτάζ των παιδιών έφερε αποτέλεσμα!".[1] Με αφορμή τα σχετικά άρθρα του περιοδικού, η τότε ηγουμένη της μονής υπέβαλε μήνυση για διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντική δυσφήμηση διά του τύπου εναντίον του συντονιστή καθηγητή, ο οποίος απαλλάχθηκε με Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας.[2]

Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το 2000 (τεύχος 3), η "Παρρησία" κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Ρεπορτάζ στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Περιοδικών της εφημερίδας "Τα Νέα".
  • Το 2008 (τεύχος 14), κέρδισε και πάλι το Βραβείο Καλύτερου Ρεπορτάζ στον ίδιο διαγωνισμό.
  • Το 2012 (τεύχος 16), κέρδισε το Ειδικό Βραβείο για τον Πολιτισμό στον ίδιο διαγωνισμό.
  • Το 2012 (τεύχος 16), επίσης, κέρδισε το Βραβείο στο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Εύβοιας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εφημ. Τα Νέα, 16-5-2000, σ. 20-21.
  2. Αρ. Απόφ. 123 / 2-4-2001.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]