Μαίρυ Άντιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαίρυ Άντιν
Πληροφορίες ασχολίας

Η Μαίρυ Άντιν (αγγλ. Mary Antin, 13 Ιουνίου 188115 Μαΐου 1949) ήταν Αμερικανίδα συγγραφέας, ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών, όντας η ίδια μετανάστρια με την οικογένειά της από τη σημερινή Λευκορωσία. Είναι γνωστότερη για το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Η Γη της Επαγγελίας (The Promised Land, 1912), μια περιγραφή της μεταναστεύσεώς της και του επακόλουθου εξαμερικανισμού της.

Η Άντιν γεννήθηκε ως Μαρυάσε (Maryashe) Άντιν και ήταν το δεύτερο από τα 6 τέκνα των Γίσραελ Άντιν και Έστερ Άντιν (το γένος Βέλτμαν), ενός ζεύγους Ρωσοεβραίων που ζούσε στο Πόλοτσκ του Κυβερνείου του Βίτσεμπσκ, στη Ρωσική Αυτοκρατορία (σήμερα η πόλη βρίσκεται στη βόρεια Λευκορωσία). Ο Γίσραελ Άντιν μετανάστευσε στη Βοστώνη το 1891 και τρία χρόνια αργότερα έστειλε άνθρωπο να φέρει και την οικογένειά του.[1]

Η Μαίρυ Άντιν (υποκοριστικό «Μάσκε») με την αδελφή της Φέτσκε όταν ήταν μικρά παιδιά.

Η Μαίρυ Άντιν παντρεύτηκε τον γεωλόγο Αμαντέους Γουίλιαμ Γκραμπάου (ή Γκράμπω) το 1901 και εγκαταστάθηκαν στη Νέα Υόρκη, όπου εκείνη σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία («Teachers College») και στο Κολέγιο Μπάρναρντ του Πανεπιστημίου Κολούμπια, ενώ σύζυγός της είχε μόλις διορισθεί καθηγητής στο Κολούμπια. Το αυτοβιογραφικό έργο της The Promised Land, όπου περιγράφει τα χρόνια που ήταν μαθήτρια σε δημόσιο σχολείο της Βοστώνης και την ενσωμάτωση και αφομοίωσή της στον αμερικανικό πολιτισμό και κουλτούρα, ενώ από την άλλη περιγράφει τη ζωή των Εβραίων στην τσαρική Ρωσία. Μετά την έκδοση του έργου αυτού, η Άντιν έδωσε διαλέξεις σχετικώς με την εμπειρία της μεταναστεύσεως σε πολλά μέρη των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου, ενώ εκείνη δρούσε υπέρ της πλευράς των Συμμάχων, οι φιλογερμανικές δραστηριότητες του συζύγου της επέφεραν τη διάσταση του ζεύγους και την ψυχοσωματική κατάρρευση της Άντιν. Ο Αμαντέους υποχρεώθηκε να αφήσει τη θέση του στο Κολούμπια και πήγε να εργασθεί στην Κίνα, όπου εισήγαγε τη σύγχρονη επιστήμη της γεωλογίας. Η Μαίρυ δεν είχε ποτέ την απαιτούμενη φυσική αντοχή για να τον επισκεφθεί εκεί.

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Αμαντέους αιχμαλωτίσθηκε από τους Ιάπωνες στην Κίνα και πέθανε λίγο καιρό μετά την απελευθέρωσή του, το 1946. Η Μαίρυ Άντιν πέθανε τρία χρόνια αργότερα, σε ηλικία 67 ετών, από καρκίνο.[2][3]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Nadell, Pamela S. «Mary Antin profile». Jewish Women's Archive. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2014. 
  2. Nadell, Pamela S. «Mary Antin». Jewish Women's Archive. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2014. 
  3. «Amadeus William Grabau». Dictionary of American Biography. Νέα Υόρκη: Charles Scribner's Sons. 1974. Gale Document Number: GALE BT2310012533 – μέσω Fairfax County Public Library.  Biography in Context (απαιτείται συνδρομή)

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]