Μάχη του Τελ Ελ Κεμπίρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η μάχη έγινε στο Τελ Ελ Κεμπίρ, μια περιοχή 80 χλμ. βορειοανατολικά του Καΐρου, στις 13 Σεπτεμβρίου του 1882, ανάμεσα σε βρετανικές δυνάμεις, υπό τον Γκαρνέτ Γουόλσλεϋ και τους Αιγύπτιους επαναστάτες του Συνταγματάρχη Αχμέντ Άραμπι. Με τη νίκη τους οι Βρετανοί, προστάτευσαν τα οικονομικά τους οφέλη στη χώρα και κυρίως την κυριαρχία τους στη Διώρυγα του Σουέζ.

Δυνάμεις και Απώλειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Αιγύπτιοι αριθμούσαν περί τους 15.000 στρατιώτες και 60 κανόνια. Οι Βρετανοί επιτέθηκαν με 18.500 στρατό, αποτελούμενο από δραγώνους και μέρος της Σκωτσέζικης Ταξιαρχίας, ενώ διέθεταν και 70 κανόνια.

Tel-el-Kebir.JPG

Η μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αιγυπτιακός στρατός οχυρώθηκε στα αρχαία ερείπια της Ηλιούπολης, αλλά οι στρατιώτες ήταν κουρασμένοι και η άμυνά τους μηδαμινή, εξαιτίας της βιασύνης τους. Έτσι, οι Βρετανοί κατάφεραν να τους πλησιάσουν γρήγορα και μετά από μία ώρα μάχης σώμα με σώμα, να νικήσουν, με ελάχιστες απώλειες.

Απώλειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι βρετανικές δυνάμεις είχαν 57 νεκρούς, 380 τραυματίες και 22 αγνοούμενους [1]. Αντιθέτως, ο αιγυπτιακός στρατός είχε 1.396 απώλειες και 681 τραυματίες.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Battle of Tel el-Kebir της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]