Μάχη του Πόγραδετς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μάχη του Πόγραδετς
Μέρος του Ελληνοϊταλικού πολέμου του Β' Π.Π.
Italian Invasion 1940 in Pindus Epirus.svg
Πολεμικό θέατρο του Ελληνοϊταλικού Πολέμου
Χρονολογία3 Δεκεμβρίου
ΤόποςΠόγραδετς
ΈκβασηΝίκη της Ελλάδας
Αντιμαχόμενοι

Η μάχη του Πόγραδετς ήταν μάχη κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου μεταξύ του ελληνικού και ιταλικού στρατού.

Η μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μάχη ξεκίνησε όταν ελληνικες μονάδες του 3ου Σώματος Στρατού, επιτέθηκαν σε ιταλικές θέσεις στις 27 Νοεμβρίου 1940. Στις 28 Νοεμβρίου 1940, οι Έλληνες κατέλαβαν το Όρος Μπρέγκου Μπάρι Κουγκιτ, ανοίγοντας μια είσοδο μεταξύ των ιταλικών στρατευμάτων. Άλλη μια επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον Λόφο 1244, αναγκάζοντας τους Ιταλούς να εγκαταλείψουν την αριστερή γραμμή του μετώπου που σχημάτισαν μια νέα γραμμή στις 30 Νοεμβρίου. Οι Έλληνες εισήλθαν στο Πόγραδετς την ίδια ημέρα.

Στις 3 Δεκεμβρίου, ο ελληνικός στρατός εξαπέλυσε μια ακόμη επίθεση εναντίον της ιταλικής μεραρχίας Αρέτσο και έσπασαν τις γραμμές τους, αναγκάζοντας τους Ιταλούς να υποχωρήσουν προς το Ελμπασάν.Η μάχη του Πόγραδετς τελείωσε την ίδια ημέρα και κόστισε 3.000 Έλληνες νεκρούς.

Σημασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μάχη του Πόγραδετς είχε περισσότερες επιτυχίες στα βορειοανατολικά. Η νίκη του ελληνικού στρατού ανάγκασε τους Ιταλούς να υποχωρήσουν βόρεια, έτσι ώστε να αποφευχθεί η περικύκλωση και η ολοκληρωτική ήττα. Αυτό οδήγησε στη κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της Βορείου Ηπείρου από την Ελλάδα.