Μάχη της Μπαζέιγ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μάχη της Μπαζέιγ
Μάχη του Σεντάν,
Γαλλοπρωσικός Πόλεμος
Sedan-bazeilles2.jpg
Η μάχη της Μπαζέιγ
Χρονολογία1 Σεπτεμβρίου 1870
ΤόποςΜπαζέιγ, Σεντάν
Αντιμαχόμενοι
Πρωσία
Βασίλειο της Βαυαρίας

Η μάχη της Μπαζέιγ (γαλ. Bataille de Bazeilles, γερμ. Kampf um Bazeilles) ήταν πολεμική εμπλοκή και μέρος της μάχης του Σεντάν και του Γαλλοπρωσικού Πολέμου του 1870 - 1871 γενικότερα. Είναι από τις πρώτες μάχες της σύγχρονης εποχής που έγινε μέσα σε κατοικημένη αστική περιοχή.

Η εξέλιξη της μάχης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια μέρα πριν από την έναρξη της μάχης, το ανιχνευτικό σώμα των Βαυαρών είχε αποτρέψει την ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας από τους Γάλλους. Κατά την διάρκεια της καταδίωξης που επακολούθησε, οι Βαυαροί βρήκαν σθεναρή αντίσταση από τους Γάλλους, οι οποίοι τοποθέτησαν στο χωριό Μπαζέιγ μονάδες πεζικού και ναυτικού πεζικού της «Γαλάζιας διμοιρίας», με εντολή να υπερασπιστούν τον τόπο «μέχρι τελευταίας βολής». Οι δρόμοι και τα σπίτια οχυρώθηκαν. Στη μάχη που ακολούθησε Βαυαροί και Γάλλοι υπέστησαν μεγάλες απώλειες και κάλεσαν αλλεπάλληλες ενισχύσεις από τις εφεδρείες τους. Στην μάχη πήραν μέρος και οπλισμένοι πολίτες από τα γύρω σπίτια,[1] εξοργίζοντας έτσι τους Βαυαρούς, οι οποίοι αντέδρασαν με εμπρησμούς των σπιτιών, από όπου έρχονταν τα πυρά. Μέχρι το μεσημέρι όλα τα σπίτια του χωριού κάηκαν.

Απώλειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Γαλλικές πηγές αναφέρουν ότι η «Γαλάζια Μεραρχία» την ημέρα αυτή έχασε 2.655 μέλη της.[2]

Οι Βαυαροί αναφέρουν την απώλεια 213 αξιωματικών και 3.876 ανδρών γενικά,[3] και ιδιαίτερα 64 νεκρούς αξιωματικούς και περίπου χίλιους στρατιώτες ειδικά στην μάχη της Μπαζέιγ.

Σύμφωνα με τους Γάλλους, 39 κάτοικοι του χωριού σκοτώθηκαν,[4] και άλλοι 150 τραυματίστηκαν βαριά και πέθαναν στους επόμενους μήνες.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Geoffrey Wawro: The Franco-Prussian War: The German Conquest of France in 1870-1871, Cambridge University Press, 2003, ISBN 0521584361, 9780521584364, 327 S., Seite 213 ff
  2. Site non officiel des Troupes De Marine
  3. Schmidthuber (Hrsg.): Der deutsch-Französische Krieg 1870/71 unter besonderer Berücksichtigung der Antheilnahme der Bayern. Auszug aus dem Generalstabswerk. Landshut 1900, S. 116/117
  4. Jan N. Lorenzen: Die großen Schlachten - Mythen, Menschen, Schicksale, Campus Verlag, 2006, Frankfurt a. M., S. 162
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Kampf um Bazeilles της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).