Μάχη στο Νικολίτσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Μάχη στο Νικολίτσι έγινε στις 17 Μαϊου 1944 από αντιστασιακούς της οργάνωσης ΕΔΕΣ, στο χωριό Νικολίτσι που βρίσκεται στη Λάκα Σουλίου. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές ήταν οι αντάρτες του ΕΔΕΣ και οι Γερμανικές κατοχικής δυνάμεις. Η μάχη είχε ως αποτέλεσμα θανάτους και τραυματισμούς Γερμανών στρατιωτών, ενώ ορισμένοι εξ αυτών τράπηκαν σε φυγή.

Στη μάχη συμμετείχαν ο αντισυνταγματάρχης Δημοσθένης Χρήστου που εντόπισε πρώτος το Γερμανικό τάγμα, το 24ο Σύνταγμα Πεζικού με διοικητή τον Ταγματάρχη Χρήστο Παπαδάτο στο χωριό Σκιαδά και ο υπολοχαγός πυροβολικού Θεόδωρος Μπαγλανέας. Οι Γερμανικές δυνάμεις αρχικά βρίσκονταν στον προφήτη Ηλία.

Το χρονικό της μάχης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ΕΔΕΣ επιτέθηκε στους Γερμανούς στην περιοχή Μογόρτσα από την δεξιά τους πλευρά. Στη μάχη χρησιμοποιήθηκαν βαριά όπλα πεζικού, όλμοι και πολυβόλα. Οι ελληνικές αντιστασιακές δυνάμεις εισήλθαν στην Μπογόρτσα και αναπτύχθηκαν δυτικά του Νικολιτσίου στον Προφήτη Ηλία. Ο υπολοχαγός Μπαγλανέας κινήθηκε ανατολικά της περιοχής του Μπαλντενεζίου.

Κατά την διάρκεια της σύρραξης, ομάδα οπλιτών από την Άσσο με οπλαρχηγό τον Θωμά Ζήκα μπήκε στο πεδίο της μάχης και κινήθηκε ανατολικά της κορυφογραμμής Μπαλντενέζι προσβάλλοντας τους Γερμανούς από τα δεξιά μέχρι και την τοποθεσία του Αγίου Μηνά, βόρεια του Νικολιτσίου. Οι Γερμανοί αρχικά διέκοψαν την επέλασή τους. Αργότερα μετά από σφοδρά πυρά αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν. Η οπισθοχώρηση συνεχίστηκε μέχρι το βράδυ. Στην τοποθεσία Άγιος Μηνάς συνελήφθησαν τρεις Γερμανοί αιχμάλωτοι. Στην τελική φάση της μάχης, στον περίβολο της εκκλησίας Αγίας Κυριακής είχαν συγκεντρωθεί δέκα Γερμανοί στρατιώτες. Ο υπολοχαγός Μπαγλανέας με την ομάδα του πλησίασε για να τους συλλάβει. Ένας Έλληνας στρατιώτης έριξε μία ριπή πολυβόλου και οι Γερμανοί απομακρύνθηκαν πηδώντας τον μαντρότοιχο της εκκλησίας και φεύγοντας από τον κάμπο του Νικολιτσίου.

Απολογισμός της Μάχης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Γερμανοί είχαν 3 με 4 νεκρούς και ισάριθμους τραυματίες. Οι Έλληνες απέσπασαν λάφυρα όπως πολυβόλα, όλμους, αυτόματα τυφέκια και έναν φορητό ασύρματο. [1]

Τα αντίποινα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά από αυτή τη μάχη οι ναζιστικές δυνάμεις της Γερμανίας βομβάρδισαν το χωριό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό πολιτών, ενώ καταστράφηκαν ολοσχερώς το σχολείο και ορισμένα σημαντικά σπίτια του χωριού.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]