Μάχη στα Πέντε Πηγάδια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μάχη στα Πέντε Πηγάδια
ΤόποςΠέντε Πηγάδια
ΑποτέλεσμαΝίκη των Ελλήνων
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Ο Οθωμανός διοικητής Εσάτ Πασάς, ηγήθηκε του οθωμανικού στρατού στην Μάχη στα Πέντε Πηγάδια

Η Μάχη στα Πέντε Πηγάδια [1] ( τουρκικά: Beşpınar Muharebesi) πραγματοποιήθηκε κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο μεταξύ των Οθωμανών και των Ελλήνων.

Η μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ήπειρος είχε δευτερεύουσα σημασία για την ελληνική Διοίκηση, η οποία επικεντρώθηκε στις ενέργειες του "Στρατού της Θεσσαλίας" στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του διαδόχου Κωνσταντίνου προς τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη. Οι ελληνικές δυνάμεις στην περιοχή αποτελούνταν από μόλις 8.000 άνδρες του 15ου Συντάγματος Πεζικού και πέντε ανεξάρτητα τάγματα, που υποστηρίζονταν από 24 όπλα , υπό τον αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σαπουντζάκη.

Επακόλουθα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μικρή δύναμη των ελληνικών δυνάμεων απαγόρευσε μια άμεση προσπάθεια εναντίον της πόλης των Ιωαννίνων, τα οποία φυλάσσονταν από την ισχυρή Οθωμανική φρουρά στο Μπιζάνι, που ήταν εξοπλισμένη με 112 όπλα. Ως εκ τούτου, ο Ελληνικός Στρατός έπρεπε να περιοριστεί στην απελευθέρωση της Πρέβεζας , στις 2 Νοεμβρίου μετά από μια νίκη στη Νικόπολη την προηγούμενη ημέρα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Edward J. Erickson, Defeat in detail: the Ottoman Army in the Balkans, 1912-1913, Greenwood Publishing Group, 2003, (ISBN 978-0-275-97888-4), p. 233.