Μάρκελος - Μιχαήλ Κοντοπίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μάρκελος - Μιχαήλ Κοντοπίδης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1651
Νάξος
Θάνατος 1716
Νάξος
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα διδάσκων πανεπιστημίου
ιατρός

Ο Μάρκελος - Μιχαήλ Κοντοπίδης (1651-1716) ήταν Έλληνας ιατροφιλόσοφος που γεννήθηκε στη Νάξο. Υπήρξε μαθητής της Σχολής Καπουτσίνων της Νάξου και στη συνέχεια σπούδασε ιατρική και φιλοσοφία στη Πάδοβα στην Ιταλία στο Πανεπιστήμιο της οποίας ανέλαβε στη συνέχεια καθηγητής. Υπήρξε δε πολλές φορές συνοδικός σύμβουλος και πρύτανης.
Στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας, όπου είχε αναρτηθεί το πορτραίτο του, παρέμεινε μέχρι το 1697 όταν μετέβη στη Κωνσταντινούπολη και εργάσθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα ως ιατρός. Από την Κωνσταντινούπολη τελικά επέστρεψε στη Νάξο συγγράφοντας ιατρικές μελέτες μέχρι τον θάνατό του.

Τα επιστημονικά του συγγράμματα στην ελληνική τα έγραψε στη δημώδη γλώσσα της εποχής την οποία και μόνο κατείχε. Από το σύνολο του έργου του έχουν διασωθεί μόνο η "Συλλογή Ιατρικής" που βρίσκεται στη βιβλιοθήκη της Ζαγοράς, με αύξοντα αριθμό κώδικα 92, το "Βιβλίον συνταγματικόν", λεγόμενο και "Θησαυρός Υγείας" όπως και η "Σύνοψις ιασίμων νοσημάτων του ανθρωπίνου σώματος" που αμφότερα βρίσκονται στη Πατριαρχική Βιβλιοθήκη των Ιεροσολύμων.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.11ος σελ.185